Linkovi

Gala koncert u čast Gorbačova


Gala koncert u čast Gorbačova
Gala koncert u čast Gorbačova

Bivši sovjetski predsednik Mihail Gorbačov proslavio je 80. rodjendan na glamuroznoj zabavi u humanitarne svrhe u Londonu.

Na svečanosti u Rojal Albert Holu, svetski političari, i brojne zvezde sveta zabave, odali su priznanje dobitniku Nobelove nagrade za mir 1980, podsećajući na njegova dostignuća. Gorbačov je publici poručio da je „srećan čovek“ i da je, posle dugih godina službe, njegovo glavno dostignuće što je „ljude učio idealima slobode.“

Voditelji programa bili su Šeron Stoun i Kevin Spejsi, a na gala koncertu nastupali su, izmedju ostalih, Brajan Feri, mecosopran Ketrin Dženkins, glumica Mila Jovovič, i nemačka rok grupa Skorpions, dok je londonskim Simfonijskim orkestrom dirigovao slavni ruski dirigent Valerij Georgijev. Gorbačov, koji je napunio 80 godina 2. marta, došao je na na proslavu "Gorbi 80 Gala" u društvu kćerke Irine.

Medju zvanicama su bili izraelski predsednik Šimon Peres, bivši guverner Kalifornije Arnold Švarceneger, bivši britanski premijer Džon Mejdžor, i Erl Čarls Spenser, brat princeze Dajane. Gorbačov je lično izabrao ser Tima Bernersa Lija, osnivača interneta, Teda Tarnera, osnivača CNN-a, i 25-godišnjeg kenijskog inženjera Evansa Vadongoa za dobitnike nagrada koje nose njegovo ime, i koje je bivši sovjetski lider nedavno ustanovio, namenjene "pojedincima koji su promenili svet".

Neki od učesnika platili su i do 160,000 dolara za ulaznicu na proslavu, na kojoj su prikupljane donacije za humanitarne organizacije angažovane u borbi protiv raka, medju kojima je fondacija „Raisa“, nazvana u čast njegove preminule supruge.

XS
SM
MD
LG