Linkovi

Ratifikovati START do kraja godine


Dvojica predsednika potpisala su novi sporazum o naoružanju u aprilu ove godine međutim američki Kongres još nije ratifikovao dokument
Dvojica predsednika potpisala su novi sporazum o naoružanju u aprilu ove godine međutim američki Kongres još nije ratifikovao dokument

Američki predsednik polagao je nadu da će Kongres do kraja godine ratifikovati novi sporazum o kontroli naoružanja sa Rusijom, međutim njegova želja sve je manje ostvariva posle komentara opozicionih republikanaca u momentu kada demokrate pokušavaju da ponovo stave na dnevni red ovo, za predsednika, najvažnije pitanje američke spoljne politike.

Čitava kontroverza počela je nuklearnim ratom reči, kada je predsednik Obama u Japanu komentarisao svoj sastanak sa ruskim kolegom, Dmitrijem Medvedevim.

“Ponovio sam svoju posvećenost tome da Kongres u starom sastavu ratifikuje sporazum START i dao sam do znanja zakonodavcima da je to prioritet”, rekao je američiki predsednik.

Ali, po svemu sudeći to nije na vrhu liste prioriteta republikanskog pregovarača u Senatu, Džona Kajla. Upitan da li će se na sednici razgovarati o START-u, senator Kajl je na svoj vebsajt postavio komentar u kojem piše da “ne misli da hoće, s obzirom na kombinaciju drugih pitanja kojima Kongres mora da se pozabavi kao i kompleksnim i nerazjašnjenim pitanjima u vezi sa START-om i modernizacijom”.

Administracija je posle tog komentara krenula u kontraofanzivu. Državna sekretarka Hilari Klinton se obratila zakonodavcima na Kapitol hilu rečima:

“Ne možemo da priuštimo da odlažemo ovo pitanje.”

Potpredsednik Džozef Bajden otišao je korak dalje, rekavši da bi odlaganje moglo da ugrozi nacionalnu bezbednost jer je sporazum jedini način da se verifikuje ruski nuklearni arsenal. Međusobne provere su stopirane kada je prošle godine istekao originalni sporazum koji su 1991. godine potpisali bivši američki predsednik Džordž Buš stariji i njegov ruski kolega, Mihail Gorbačov. Taj sporazum je stupio na snagu 1994.

Američki i ruski predsednici, Barak Obama i Dmitrij Medvedev potpisali su novi sporazum u aprilu ove godine kojim su se obavezali da se količina nuklearnog naoružanja smanji za oko 30 odsto, kao i da dve zemlje nastave sa inspekcijama.

Predsednik Obama pokušava da dobije odobrenje zakonodavaca za novi START pre nego što u januaru bude konstituisan novi Kongres u kojem će biti 6 demokrata manje što će zakomplikovati donošenje odluke o ratifikaciji.

“Ovaj Kongres je razmotrio sve aspekte, analizirao sporazum i saslušao stručnjake. Ovo su senatori koji imaju odgovornost da glasaju”, poručio je demokratski senator iz Masačusetsa, Džon Keri.+

Henri Sokolski iz Obrazovnog centra za politiku sprečavanja proliferacije izrazio je svoje sumnje.

“Teško mi je da poverujem da bi nacionalna bezbednost bila ugrožena ako do ratifikacije dođe u februaru ili početkom marta, a ne u narednih nekoliko nedelja”, rekao je Sokolski.

U pokušaju da START učini primamljivijim za republikance, administracija se prošle nedelje složila da uloži dodatne 4 milijarde dolara, na već postojećih 80 milijardi, za modernizaciju američkog nuklearnog arsenala. Sokolski smatra da trenutna situacija otvara republikancima mogućnosti da postave dodatne zahteve administraciji.

“Poruka Rusima bi trebalo da bude ‘dobrodošli u predivni svet samoupravljanja’. Mi imamo odvojene grane vlade i mi iz izvršne smo dali sve od sebe da ubedimo zakonodavnu. Obično uspemo, idući put ćemo morati više da poradimo na tome“, kaže Sokolski.

Ruske vlasti poslale su svoj odgovor rekavši da očekuju da Senat ratifikuje START pre završetka tekuće godine.

XS
SM
MD
LG