Linkovi

Održani preliminarni unutarstranački izbori na Floridi


Glasač na biračkom mestu tokom preliminarnih izbora na Florida, 28. avgusta 2018.

Izbori unutar Demokratske i Republikanske stranke u Arizoni i Floridi održani su u utorak, a sinoć su stigli rezultati. Stranački izbori koji inače ne privlače veliku pažnju ovoga puta su u fokusu javnosti jer se smatraju testom za predsednika Donalda Trampa.

Gradonačelnik Talahasija, demokrata Endru Gilam je prvi afroamerički kandidat bilo koje stranke za guvernera Floride. On je pobedio favoritkinju unutar Demokratske stranke, bivšu članicu Kongresa Gven Grejem.

Slična situacija I kod republikanaca gde je favorit takođe izgubio. Demokrata Endru Gilam će se u novembru takmičiti protiv Rona DeSantisa, kandidata sa čvrstim stavovima o imigraciji kojeg je podržao predsdnik Donald Tramp. Američki predsednik je na Tviteru napisao da je to “fantastična pobeda za Rona DeSantisa i ljude koji žive na Floridi”.

DeSantis je jutros govorio na Foksu: "Poslednja stvar koja nam je potrebna je da ovo izmajmunišemo ovo I usvojimo socijalističku agendu".

Demokrate na Floridi su reagovale na ovu izjavu i nazvale je "prikrivenim rasizmom"

U Arizoni su građani glasali samo tri dana posle smrti senatora Džona Mekejna. Bivša pilotkinja Marta Mekseli lako je pobedila Keli Vord koja je proteklih nedelja kritikovala Mekejna.

"Počastvovana sam time što stojim pred vama prvi put kao republikanska kandidatkinja za Senat"

Mekseli, inače članica Predstavničkog doma, takmičiće se protiv koleginice iz Demokratske stranke Kirsten Sineme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG