Linkovi

Tramp i Obama u kampanji za kontrolu Kongresa


Predsednik SAD Donalda Tramp i bivši predsednik Barak Obama
Predsednik SAD Donalda Tramp i bivši predsednik Barak Obama

Bivši predsednik Barak Obama je ponovo ušao na političku scenu, vodeći kampanju u ime demokratskih kandidata u nadi da će oni ponovo preuzeti od republikanaca kontrolu nad Kongresom. Obama je indirektno u sukobu sa čovekom koji ga je nasledio, predsednikom Donaldom Trampom, dok obojica nastoje da pruže podstrek svojim strankama.

Bivši predsednik Barak Obama ponovo vodi kampanju. U Ilinoisu, on je apelovao na mlade demokrate da nastave bitku za društvenu i ekonomsku pravdu.

“Svaki put kad se približimo tim idealima, neko negde gura nazad. To nije počelo sa Donaldom Trampom. On je samo simptom, ali ne i uzrok. On jednostavno koristi ozlojedjenost koju su političari stvarali godinama.”

U Kaliforniji, Obama je ohrabrio demokrate da izadju i glasaju u novembru.

Kad ne učestvujemo, kada ne obraćamo pažnju, kada ne reagujemo, drugi glasovi popunjavaju prazninu. Medjutim, dobre vesti su da ćemo za dva meseca imati šansu da ponovo uspostavimo zdravlje duha u našoj politici.

Obama se našao u trci sa čovekom koji ga je nasledio i ukinuo mnoga od njegovih dostignuća, predsednikom Donaldom Trampom, koji takodje vodi kampanju, koja uključuje i skupove poput ovog u Montani.

Predsednik Donald Tramp govori na skupu u Montani
Predsednik Donald Tramp govori na skupu u Montani

“Najvažnija stvar na ovim izborima su radna mesta. Bezbednost i radna mesta. Zahvaljujući rukovodećoj ulozi Republikanaca, naša ekonomija cveta kao nikada ranije u našoj istoriji. Razmislite, u našoj istoriji. Niko nije znao da će ovo da se desi.”

Tramp je takodje upozorio svoje pristalice da bi, ako demokrate steknu većinu u Predstavničkom domu novembru, to dovelo do njegovog opoziva.

“Brinućemo o tome ako se ikada desi. Ali ako se desi, to je vaša greška jer niste izašli na izbore. Okej? Niste izašli da glasate.”

Tramp je prihvatio ideju da će novembarski kongresni izbori biti referendum o njegovom mandatu. Lara Braun je politički ekspert na univerzitetu Džordž Vašington:

“Entuzijazam na obe strane je zaista vezan za predsednika. Mislim da su poslednji podaci koje sam videla da je više od 40 odsto medju onima koji će verovatno glasati, reklo da će glasati za ili protiv predsednika na ovim kongresnim izborima.”

Obama je isto tako dokazao da je u stanju da ulije energiju biračima, da je efikasan u angažovanju demokrata da glasaju, ali isto tako da negativno utiče na republikance. Obama će se verovatno fokusirati na mlade birače i rasne manjine, kaže analitičar Džon Hudak:

Bivši predsednik Barak Obama govori na skupu u Kaliforniji
Bivši predsednik Barak Obama govori na skupu u Kaliforniji

Entuzijazam je prisutan širom Demokratske stranke i širom demografskih grupa i po prvi put mnogi birači će videti opcije na biračkom listiću koje izgledaju i zvuče drugačije, i govore o ključnim pitanjima na drugačiji način, a to je uvek nešto što se dopada biračkoj bazi.“

Iako Tramp i Obama neće biti direktni protivnici na biračkom listiću, oni su indirektno sučeljeni tokom ovogodišnje kampanje za izbore na kojima će se odlučivati o tome koja stranka će imati većinu u Kongresu.

XS
SM
MD
LG