Linkovi

Glas Amerike ponovo obnavlja vize stranim novinarima


Ulaz u zgradu Glasa Amerike u Vašingtonu
Ulaz u zgradu Glasa Amerike u Vašingtonu

Vršilac dužnosti Agencije za globalne medije (USAGM), pod čijim je okriljem i Glas Amerike, Kelu Čao, donela je odluku da se vize stranim novinarima produže. To je promena u odnosu na prethodnog direktora koji je odlučio da se vize ne produžavaju, pa su mnogi strani novinari morali da se vrate u svoje zemlje.

Čao, koju je postavila Bajdenova administracija, odobrila je obnavljanje viza u jezičkim servisima u afričkoj, azijskoj, evroazijskoj diviziiji.

Komitet novinara za slobodu štampe, organizacija koja je pro bono pomoagala novinarima pravnim savetima, pozdravila je ovu odluku jer "pomaže i novinarima i publici koja zavisi od njih".

"Ovi novinari donose svoje iskusvo, znanje o lokalnim prilika i govore jezik svoje publike, što je ključno za Glas Amerike koji ima publiku širom sveta", rekao je Gejb Rotman iz te organizaciije.

USAGM nije odgovorila na pitanja Glasa Amerike, pa se ne zna hoće li i novinari kojima su istekle vize, dobiti mogućnost da ih produže.

Novinarka iz Pakistana, koja nije htela da se predstavi, rekla je da će biti bezbednosno ugrožena ako bude morala da se vrati u svoju zemlju, te da je već dobijala pretnje i uputstva da "ne kritikuje vojsku svoje zemlje".

Bivši direktor USAGM Majkl Pek doneo je odluku da se ne produžavaju vize čim je stupio na dužnost u junu 2020. Tada je rečeno da se odluka donosi od slučaja do slučaja.

U intervjuima za konzervativne medije, Pek je tada rekao da Agencija "nema dovoljno strog stav prema bezbednosti" i da program viza na koje dolaze strani novinari (J1) nije napravljen za novinare, niti je put ka američkom državljanstvu.

I bivši državni sekretar Majk Pompeo je nedavno rekao da Glas Amerike ne treba da "štancuje J1 vize za strance, uključujući i Kinu", jer u Americi već ima dovoljno onih koji govore mandarinski.

Glas Amerike izveštava na 47 jezika i ima publiku od 278 miliona ljudi. Mnogi jezički servisi Glasa Amerike se oslanjaju na novinare iz inostranstva zbog jezika i poznavanja lokalnih prilika u zemlji u kojoj se emituje program VOA.

U kancelariji za odnose sa javnošću Glasa Amerike potvrdili su da su ove nedelje počeli procesi obnavljanja J1 viza.

Odluku novog menadžmenta USAGM pozdravio je demokratski senator Bob Menendez, budući predsedavajući Odborom za spoljne poslove.

"Novinari ne pokazuju samo vrednosti slobode medija u SAD, već publici u autokratskim režimima prenose objektivne vesti", kaže Menendez.

Portparol demoratskog senatora Džefa Merklija je rekao da je senatru "laknulo" zbog promena u USAGM. Merkli je u septembtu predložio da se privremeno produže vize novinarima.

Za vreme mandata Majkla Peka, više od 30 J1 viza je isteklo. Većina novinara dobila je pismo u kojem se obaveštavaju da je njihov angažman sa Glasom Amerike završen.

Dok Pek nije došao, vize stranim novinarima su se produžavale.

Odluku da ne produži vize, osudili su i republikanci i demokrate, uz obrazloženje da će nekim novinarima biti ugrožena bezbednost ako se vrate u svoje zemlje.

Pek je, odgovarajući na te kritike, rekao da USAGM nije agencija za davanje azila.

Odluka da se ne obnove vize deo je i tužbe kojom se Pek tereti da se mešao u uređivačku politiku u Glasu Amerike.

XS
SM
MD
LG