Linkovi

General Bartman: Moguća saradnja Nacionalne garde Ohaja i Srbije i u avijaciji


General Bartman: Moguća saradnja Nacionalne garde Ohaja i Srbije i u avijaciji
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:34 0:00

General Bartman: Moguća saradnja Nacionalne garde Ohaja i Srbije i u avijaciji

Dvanaestogodišnja saradnja Nacionalne garde Ohaja i Vojske Srbije stigla je u fazu u kojoj je počelo sve ozbiljnijee da se razmišlja i radi na razvoju i civilnih odnosa dve zemlje. Potpisan je sporazum o bratimljenju Kraljeva i Južnog Juklida, a o tome kako se razvijaju odnosi Ohaja i Srbije - u intervjuu za Glas Amerike govori komandant Nacionalne garde Ohaja, general-major Mark Bartman.

Od 2010-te, kada je prvi put došao u Srbiju, general Mark Bartman nije propustio ni jednu godinu da sa Nacionalnom gardom Ohaja poseti Srbiju. Tokom ovogodišnjeg sedmodnevnog boravka, general Bartman se sreo sa najvišim državnim i vojnim zvaničnicima, posetio bazu Jug kod Niša, prisustvovao bratimljenju Kraljeva i Južnog Juklida, grada na obodu Klivlenda.

U intervjuu za Glas Amerike, podseća da partnerstvo Nacionalne garde Ohaja i srpske vojske traje 12 godina, tokom kojih je uspeh ostvaren na mnogim frontovima:

"Svake godine uradimo više od 20 razmena personala. Neke su veoma male. Neke mogu biti sa dvoje troje ljudi, druge su mnogo veće, tipske razmene. Mi učestvujemo u vežbama i drugim tipovima treninga koji se rade."

Govoreći o vojnom aspektu saradnje Nacionalne garde Ohaja i srpske vojske, Bartmen kaže da je u svemu najbolja stvar to što su vojnici dobili priliku da rade rame uz rame sa vojnicima drugih vojski i da tako razvijaju prijateljstva. U tom kontekstu, posebno ističe zajedničku medicinsku misiju prošle godine u Angoli.

Bratimljenje Kraljeva i Južnog Juklida
Bratimljenje Kraljeva i Južnog Juklida

"Imamo odličan razvoj saradnje sa medicinskim timovima Srbije, kad smo išli u Afriku, u Angolu prošlog decembra 2017. To je bila divna prilika da pokušamo trilateralni angažman. Imao sam neke svoje medicinske vojnike i lekare, koji su radili sa srpskim vojnicima. Došli smo, pokupili smo ih u jedan od naših aviona, i otišli smo u Afriku, u Angolu. Tamo smo radili nekoliko nedelja sa angolskim vojnim i medicinskim personalom. Bila je zaista to dobra prilika za proširenje partnerstva i drugarstva i u druge delove sveta", ističe general Bartman.

Kako kaže u razgovoru za Glas Amerike, postoji mogućnost razvoja saradnje u oblasti očuvanja mira, s obzirom da je Vojska Srbije angažavana na nekoliko mesta širom sveta u mirovnim operacijama:

"Zaista radimo na više polja. Vaša baza Jug je odlična za obuku za mirovne misije, što se tiče regionalnih operacija na Balkanu. To bismo želeli da nastavimo da razvijamo. Program saradnje vojnih sveštenika takođe. Sveštenici koji rade u srpskim snagama bezbednosti, ali i moji sveštenici. Oni su bili sa mnom ove godine i to je takođe dobra prilika za razvoj saradnje. Avijacija je takođe dobra oblast za saradnju u budućnosti, i o tome smo razgovarali. Postoji mnoštvo različitih mogućnosti koje razmatramo", kaže Bartman.

Pre dve godine između Srbije i Ohaja počeli su razgovori o proširenju saradnje sa isključivo vojne i na civilnu. Ove godine ostvareni su prvi rezultati civilne saradnje bratimljenjem Kraljeva i Južnog Juklida. Uz gradonačelnike dva grada Predraga Terzića i Džordžin Velo, ceremoniji potpisivanja sporazuma o bratimljenju prisustvovao je i general Bartman:

"Ja radim za guvernera države Ohajo. Član sam njegovog kabineta. Imam bliske kontakte sa drugim ministrima iz kabineta koji su zaduženi za poljoprivredu, ekonomiju, obrazovanje i takve stvari. Tu je i prilika da u nekim od tih oblasti saradjujemo sa kolegama iz Srbije i da možemo da pomažemo jedni drugima. To je pobednički model i za Ohajo i za Srbiju da mogu da rade te stvari. Ove nedelje imamo gradonačelnicu Klivlenda iz Ohaja, Južni Juklida. Ona je bila ovde i potpisala sporazum o bratimljenju sa Kraljevom. Ona je i srpskog porekla", ističe komandant Nacionalne garde Ohaja.

Tokom ove posete gostiju iz Ohaja, srpski i američki sagovornici su se složili u oceni da su mogućnosti za civilnu saradnju velike, a da je na predstavnicima dve zemlje da otkriju koje su to oblasti i na koji način realizovati te šanse.

XS
SM
MD
LG