Linkovi

Intenzivirana saradnja Vojske Srbije sa SAD i Rusijom?


Decenija Programa državnog parnterstva Srbije i Nacionalne garde Ohaja (foto Vojske Srbije)

Povodom obeležavanja deset godina od uspostavljanja Programa državnog partnerstva Republike Srbije i Nacionalne garde Ohajo, održana je svečanost u Domu vojske, niz sastanaka između zvaničnika Srbije i SAD i obilazak centra za mirovne operacije na jugu Srbije.

Ministar odbrane Zoran Đorđević i komandant Nacionalne garde Ohaja general-major Mark Bartman saglasili su se da je program državnog partnerstva jeddan od najboljih segmenata bilateralne vojne saradnje dve zemlje, a govorili su i o daljim modalitetima saradnje u okviru Programa.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i komandant Nacionalne garde Ohaja general-major Mark Bartman složili su se da je deset godina saradnje proteklo uspešno i najavili da će obeležavanje te godišnjice biti prilika da se odrede nove oblasti saradnje koje će doprineti daljem razvoju partnerskih odnosa.

"Raduje me što ću tokom posete biti u prilici da obiđem i bazu Jug i sagledam veliki rad i trud koji je uložen u naporima da ta baza postane pravi primer partnerskog centra i centra za pripremu za učešće u mirovnim operacijama", rekao je general Bartman.

Centar za mirovne operacije je jedinica Generalštaba Vojske Srbije namenjena za izbor, obuku, opremanje, pripremu i upućivanje pojedinaca i jedinica iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalne operacije pod mandatom Ujedinjenih nacija i Evropske unije. Baza Jug nalazi se nedaleko od Bujanovca.

Ambasador SAD Kajl Skot rekao je da je ukupna pomoć Vlade SAD u razvoju baze 'Jug' dostigla cifru veću od sedam miliona dolara.

Đorđević i Bartman razgovarali su o unapređivanju vojnomedicinske saradnje, pre svega o zajedničkom medicinskom angažovanju. Iako se razvoj tog projekta očekuje tek sledeće godine, u narednim danima mešoviti medicinski timovi Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja sprovodiće besplatne zdravstvene preglede žitelja udaljenih sela na teritoriji Pčinjskog okruga. U proteklih deset godina Nacionalna garda i Vojska Srbije su takođe renovirali šest škola širom Srbije.

Iako SAD imaju ovakavprogram sa oko 60 država, ocenjuje se da je upravo Program državnog partnerstva Ohaja i Srbije jedan od najuspešnijih.

Nacionalna garda Ohaja će uskoro i biti deo misije KFOR na Kosovu, a srpski ministar je izrazio nadu "da će to angažovanje biti prilika za sveukupan napredak međusobnih odnosa, budući da Republika Srbija KFOR smatra garantom bezbednosti na KiM".

Program državnog partnerstva Srbije i Ohaja realizuje se na osnovu potpisanog Sporazuma o statusu snaga od 7. septembra 2006. godine, a za zvanični početak saradnje u oblasti odbrane uzima se prva poseta komandanta Nacionalne garde Ohajo general - majora Gregorija Vajta i 40 pripadnika garde Srbiji od 15. do 21. septembra 2007. godine.

Srpski ministar odbrane sastao se i sa ruskim ambasadorom Alekandrom Čepurinom. Kako prenose lokalni medij, tema razgovora su bili opšti i politički odnosi Srbije i Rusije, kao i intezivirani odnosi u oblasti odbrane.

Na sastanku se razgovaralo i o učešću delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija 2016“ u vojnom muzeju Kubinka na obodu Moskve, ali i o vojnim aspektima posete premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji koja je najavljena za oktobar.

XS
SM
MD
LG