Linkovi

Francuska uvodi nove mere sprečavanja nasilja nad ženama


Aktivistkinje protestuju zbog nasilja nad ženama u Parizu, 6. jula 2019.

Francuski premijer Eduar Filip uveo je nove, vanredne mere za sprečavanje nasilja u porodici, posle serije ubistava žena koja je uzbudila javnost. Više od stotinu Francuskinja su, ove godine, ubili njihovi supruzi, partneri ili bivši partneri. Kako prenosi Zlatica Houk, nasilje u porodici i ubistva žena su globalni problem, koji mnoge vlade ignorišu.

Francuska: Posle stotog ubistva, nove mere protiv nasilja nad ženama
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Prema vladinim podacima, na svaka tri dana, jednu ženu u Francuskoj ubije partner ili bivši partner. Ponekad žene nastradaju zato što ostaju u vezi sa nasilnim muškarcima. Međutim, mnoge budu žrtve ubistva čak i nakon što napuste partnera ili prijave pretnje policiji. Takav je bio slučaj Žuli Duib, majke dvoje dece, koju je u martu ubio bivši partner.

"Podnela je prijave pet, šest puta. Ja sam lično pet, šest puta prijavio da joj je pretio da će je ubiti. Tri dana pre nego što je ubijena, upozoreni smo da su sve prijave odbačene. Ne razumem zašto”, izjavio je, na konferenciji za novinare, njen otac Lisjen.

Žuli je bila trideseta žrtva nasilja u porodici ove godine u Francuskoj. Posle nje, ubijena je još 71 žena. Takve statistike su izazvale bes francuske javnosti, koja poziva vladu na akciju. Premijer Eduar Filip objavio je u utorak da je vlada formirala fond za otvaranje hitnog smeštaja, odsnono sigurnih kuća za žene – žrtve nasilja u porodici.

"Znamo da se žene koje ostaju sa nasilnim partnerom najčešće pomire sa sudbinom, zato što nemaju materijalne i finansijske resurse da napuste takvog partnera, i odu, zajedno sa decom. Zato izdvajamo dodatnih pet miliona evra da bismo otvorili 1000 novih kuća za smeštaj žrtava. 250 sigurnih kuća će biti otvoreno 2020-te da bi se ženama pružila zaštita. Ministar urbanizma će takođe omogućiti otvaranje 750 takvih mesta korišćenjem resursa za privremeni smeštaj. Te lokacije će se adaptirati za žene koje napuste partnere i povedu decu. Moći će da tu borave između šest meseci i godinu dana.”

Protest u Parizu zbog nasilja nad ženama, 29. septembra 2018.
Protest u Parizu zbog nasilja nad ženama, 29. septembra 2018.

Druge mere uključuju obrazovne programe za disfunkcionalne porodice, kao i veće reagovanje policije na žalbe i strože kazne za nasilnike.

"Kada partneri ili bivši partneri krenu da guše žene a ostanu nekažnjeni, uveren sam da se guši čitavo društvo. Došlo je vreme da se svim Francuskinjama garantuje pravo da dišu, sa partnerima ili bez njih, tako da pravda bude zadovoljena.”

Nasilje u porodici postoji širom sveta. Prema studiji UN-a, oko 30.000 žena su 2017. ubili upravo partneri, većinom zbog nedovoljne zaštite zlostavljanih žena.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG