Linkovi

Samit G7: Fokus na ekonomiji i klimatskim promenama


Francuski predsednik Emanuel Makron (u sredini) sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom (krajnje levo), nemačkom kancelarkom Angelom Merkel (L), premijerom Italije u tehničkom mandatu Đuzepeom Konteom (D) i odlazećim predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom
Francuski predsednik Emanuel Makron (u sredini) sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom (krajnje levo), nemačkom kancelarkom Angelom Merkel (L), premijerom Italije u tehničkom mandatu Đuzepeom Konteom (D) i odlazećim predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom

Lideri država članica Grupe 7 najrazvijenih zemalja sveta sastali su se u francuskom gradu Bijaricu. Premijera Velike Britanije Borisa Džonsona, Kanade - Džastina Trudoa, Nemačke - Angelu Merkel, Italije - Đuzepea Kontea, Japana - Šinzo Abea i Sjedinjenih Država - Donalda Trampa, dočekao je domaćin - francuski predsednik Emanuel Makron.

Lideri najrazvijenijih država sveta sastaju se u senci napetosti zbog globalnog ekonomskog usporavanja i trgovinskog rata između SAD-a i Kine. Očekuje se da će u razgovorima svetskih lidera fokus biti na izazovima ekonomije i klimatskim promenama.

Domaćin, francuski predsednik Emauel Makron rekao je uoči susreta da, zbog neslaganja sa američkim predsednikom Trampom o ključnim stvarima, na kraju samita neće biti izdato zajedničko saopštenje.

Lideri G7 sa strepnjom dočekuju američkog predsednika poznatog po antiglobatlističkim stavovima i ponekad borbenom pristupu prema saveznicima, kažu analitičari.

Donald Tramp i supruga Melanija stižu na samit G7 u francuskom Bijaricu
Donald Tramp i supruga Melanija stižu na samit G7 u francuskom Bijaricu

“Pratila sam samite G7 i G8 neko vreme i ovo je prvi put da mogu da osetim nervozu”, kaže Kerolajn Postel Vinej iz francuskog Instituta za političke studije.

Na prošlogodišnjem samitu G7 u Kvebeku, predsednik Donald Tramp pretio je da će obustaviti trgovinsku saradnju sa nekoliko zemalja, i domaćina samita – kanadskog premijera Džastina Trudoa nazvao “slabim”, a nije se saglasio ni sa zajedničkim saopštenjem.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da ovoga puta, prvi put u istoriji G7, neće biti zajedničkog saopštenja zbog razlika o pitanjima Irana i klimatskih promena između Trampa i ostalih lidera.

Takvo stanje stvari na svetskoj sceni, koje neki opisuju kao preteće, u skladu je sa doktrinom predsednika Trampa “Amerika na prvom mestu”. To može da mu služi u kampanji za reizbor, ali neki analitičari kažu da je Tramp na svetskoj sceni viđen kao neko ko pravi haos.

“Kada SAD predvode ovakve forume, neke stvari i mogu da se završe. Ali kada to nije slučaj, na ovim forumima je teško nešto postići. Mislim da je to vidljivo na poslednjih nekoliko G7 i G20 foruma”, ocenjuje Metju Gudmen iz Centra za strateške i međunarodne studije.

Predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp

Zabrinutost lidera G7 u vezi sa Trampom pojačava nesigurnost oko međunarodne uloge Amerike, u vreme kada se globalna ekonomija suočava sa pretnjom od recesije.

“Od kraja Drugog svetskog rata, navikli smo da imamo lidera slobodnog sveta sa kojim smo bili sigurni, a sada to više ne vidimo”, smatra Kerolajn Postel Vinej.

Pred samit, Tramp je ponovo izneo ideju da se Rusija vrati u Grupu 7 i izneo svoje mišljenje o tome zašto je Moskva izbačena iz G8.

Rusija je nadmudrila predsednika Obamu, za vreme njegovog mandata, a ne mog, je preuzela Krim”

Na samitu G8 2014. Rusija je suspendovana iz članstva zbog aneksije Krima, koji i dalje okupira. Moskva nije ponovila želju da se ponovo priključi Grupi, a neki analitičari smatraju da je to Putinova taktika kojom pokazuje da ga je “teško dobiti”.

“Svakako pokušavaju da se prikažu kao neko koga Vašington nagovara da se vrati”, ističe Vilijam Hil iz Vilson centra.

Emanuel Makron je rekao da bi ponovni prijem Rusije u članstvo G7, bez da se reši ukrajinska kriza, bila “strateška greška”.

XS
SM
MD
LG