Linkovi

Dojčinović: Vlast preko svojih medija povezuje KRIK sa Belivukom, ovo je najopasnija situacija


Urednik portala KRIK Stevan Dojčinović u razgovoru za Glas Amerike
Urednik portala KRIK Stevan Dojčinović u razgovoru za Glas Amerike

Prorežimski mediji u Srbiji objavili su navode da su novinari istraživačkog portala KRIK, koji dugo pišu o kriminalnoj grupi Veljka Belivuka, povezani sa njegovim klanom. Te navode prvo je objavila TV Pink, a onda i ostali prorežimski tabloidi.

Glas Amerike se povodom ovog slučaja obratio Ministarstvu kulture i informisanja Srbije - i od te državne institucije u čijoj je nadležnosti, između ostalog praćenje sprovođenja zakona u oblasti javnog informisanja, do sada nismo dobili odgovor.


Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović za Glas Amerike kaže da je ovo najopasnija situacija do sada jer novinare povezuju sa jednim od dva kriminalna klana koji su u ratu, kao i da je "paradoksalno" da se novinari KRIK-a obraćaju institucijama Srbije da ih zaštiti jer ih "vlast targetira preko prodržavnih medija".

Dojčinović smatra da je razlog tome istraživački rad novinara KRIK-a koji od 2016. izveštavaju o navijačko kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i njihovim vezama sa ljudima iz okruženja predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"I oni sada, pošto su uhapsili Belivuka, pokušavaju da uhapse te kriminalce i da istraga ne ide dalje i da se ne pokažu sve te veze koje su predsednikovi ljudi imali sa ovom grupom. Videla se ta njihova nervoza već dosta dugo, ali sve je eksaliralo u subotu na konferenciji gde su prikazivali slike ubijenih ljudi, i gde je naša novinarka pitala predsednika za sve te njegove saradnike, zašto su zaštićeni i onda je on baš onako eksplodirao, javno je napao i osetila se ta nervoza. I u tom trenutku smo znali da nas ovako nešto čeka", kaže Dojčinović.

"Ovo je najopasnija situacija u kojoj se nalazimo"
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

Urednik KRIK-a ocenjuje da je ovo "najopasnija situacija u kojoj se nalaze".

"Novinari su uvek ugroženi kada se piše o njima, jer uvek može neki ludak da se pojavi. Ovo je malo drugačija situacija jer imamo dve kriminalne grupe koje su u otvorenom ratu, koje se ubijaju bez ikakvih granica, članovi porodice, advokati su stradali. Znači, u takvim okolnostima nas svrstavaju na jednu stranu i to je najopasnija situacija u kojoj novinar može da se nađe, da vas nazivaju saradnikom jedne kriminalne grupe koja je u ratu sa drugom".

Dojčinović kaže da je situacija takva da je „paradoksalno“ obraćati se institucijama u Srbiji da ih zaštite.

"Jer oni koji su nas uvalili u ovaj problem, država sama preko svojih medija, ne možemo da se obratimo toj državi da nas štiti ako nas je uvalila. I ne možemo da fukncionišemo kao u drugoj normalnoj zemlji jer u suštini pretnja očigledno najviše stiže sa vrha vlasti koji nas etiketira."

"Nema smisla da se obraćamo institucijama da nas zaštite, jer nas država etiketira"
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:27 0:00

Urednik KRIK-a kaže da nema mnogo mehanizama da se zaštite, ali da će će obratiti međunarodnim organizacija za zaštitu novinara.

NUNS: Ugrožena bezbednost novinara, tužilaštvo da reaguje

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić ocenio je da se ovakvim navodima prorežimskih medija skreće pažnja sa odgovornosti državnih funkcionera za delovanje klana Belivuka.

On je naveo da su "informacije Televizije Pink i režimskih tabloida o vezama istraživačkog portala KRIK i Belivuka besmislene konstrukcije" i da "u te neistine ne može da poveruje niko ko iole prati javnu scenu i rad redakcije KRIK", prenosi Fonet

Bodrožić naglašava kako je "veliki problem što su velikom broju građana dostupni samo mediji koji plasiraju i šire te gnusne laži" i poručuje da je bezbednost "hrabrih koleginica i kolega koji godinama unazad pišu o korupciji i kriminalu sada opasno ugrožena".

"Očekujem da se državna tužiteljka Zagorka Dolovac i postupajući tužilac u predmetu Mladen Nenadić pod hitno oglase i skinu nacrtanu metu sa novinarki i novinara KRIK, ali i upozore državne funkcionere i njima poslušne medije da ne remete i dezavuišu istragu o zločinima i krivičnim delima organizovanih kriminalnih grupa", poručio je predsednik NUNS Željko Bodrožić.

UNS podržava KRIK da nastavi sa izveštavanjem o organizovanom kriminalu

Reagujući na optužne koje su pojedini tabloidi izneli na račun Krika, predsednik Udruženja novinara Srbije i urednik portala "Pištaljka" Vladimir Radomirović, kaže da se iz podatka da je neko predložio nekom da se obrati nekom mediju ne mogu se izvlačiti zaključci koje su tabloidi danas izvukli.

"Onda bi se iz činjenice da je sudija Miodrag Majić uputio uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića na Pištaljku moglo zaključiti da je Pištaljka medij sudije Miodraga Majića. Što svakako nije tačno. Sa druge strane, informacije koje je izneo otac jednog od nestalih mladića za kojima se i dalje traga, jeste bitna za javnost i ne bi je trebalo prećutati. Kao što nije prećutano ni to da je sudija Miodrag Majić uputio Aleksandra Obradovića na Pištaljku, ali svakako se treba uzdržati od optužbi na račun kolega iz Krika koji rade vrlo ozbiljan posao i koji se već godinama bave organizovanim kriminalom, odnosno izveštavanjem o mafiji."

Uz ocenu da je uvek bilo pritisaka na medije od strane onih koji imaju političku, ekonomsku ili kriminalnu moć, Radomirović ističe da je u ovakvim situacijama jako važna uloga udruženja novinara, jer je to najbolji put da se odbrani interes i javnosti i medija da rade sa što manje pritisaka.

"Kolege iz Krika treba da nastave da izveštavaju o organizovanom kriminalu i u tome će imati svu podršku Udruženja novinara Srbije. I naravno da ne odustanu u ovom trenutku i da javnosti prezentuju informacije koje su proverene i koje neće biti u interesu raznih interesnih krugova", rekao je Radomirović u izjavi za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG