Linkovi

Zvaničnici FIFA-e uhapšeni zbog korupcije


Američki sekretar za pravosudje Loreta Linč objavljuje optužnicu protiv devetorice zvaničnika FIFA-e i pet izvršnih direktora
Američki sekretar za pravosudje Loreta Linč objavljuje optužnicu protiv devetorice zvaničnika FIFA-e i pet izvršnih direktora

Američke federalne vlasti podigle su optužnicu, koja sadrži 47 tačaka, protiv 14 osoba iz Medjunarodne fudbalske federacije i to za niz krivičnih djela, od reketiranja i pronevjere do pranja novca.

Međunarodnu fudbalsku federaciju FIFA-u potresao je ogroman skandal nakon što su američke vlasti optužile aktuelne i bivše visoke zvaničnike za korupciju, dok su švajcarske vlasti pokrenula odvojenu krivičnu istragu dodjele organizacije naredna dva svjetska prvenstva Rusiji 2018. i Kataru 2022. godine.

Nekoliko zvaničnika FIFA-e uhapšeno je u Cirihu, gdje će biti održana izborna skupština na kojoj bi trebalo da se odlučuje o novom predsjedniku federacije.

Američke federalne vlasti podigle su optužnicu, koja sadrži 47 tačaka, protiv 14 osoba i to za niz krivičnih djela, od reketiranja i pronevjere do pranja novca. Prema navodima tužioca, sve je dio šeme u okviru koje su direktori sportskih medijskih kompanija plaćali ili pristali da plate više od 150 miliona dolara mita.

“Počev od 1991. godine, dvije generacije fudbalskih zvaničnika - među kojima tadašnji predsjednici dvije regionalne fudbalske federacije pod okriljem FIFA-e – Konfederacije fudbalskih udruženja Sjeverne, Centralne Amerike i Kariba, poznate kao KONKAKAF koja obuhvata Sjedinjene Države, i Južnoameričke fudbalske federacije ili KONMEBOL– iskoristile su povjerenje koje su imali u svojim organizacijama da iznude mito od sportskih marketinških zvaničnika, u zamjenu za komercijalna prava na fudbalske turnire. To su radili godinu za godinom, prvenstvo za prvenstvom”, saopštila je Loreta Linč, američki sekretar za pravosudje.

Sedam zvaničnika FIFA-e, među kojima i potpredsjednik federacije i predsjednik KONKAKAF-a Džefri Veb, uhapšeno je u Ženevi i čeka ih izručenje Sjedinjenim Državama.

“Takođe tražmo dodatne optužene. Svi oni su zloupotrijebili američki finansijski sistem i prekršili američki zakon i za to će odgovarati. Takođe očekujemo saradnju sa našim partnerima širom svijeta da bi priveli pravdi još saučesnika i drugih korumpiranih pojedinaca”, izjavila je Linč.

Na konferenciji za novinare u Ženevi, portparol međunarodne fudbalske federacije Valter de Gregorio rekao je da predsjednik FIFA-e Sep Blater, o čijem se ponovnom izboru na taj položaj odlučuje u petak, nije obuhvaćen istragom vlasti Švajcarske i SAD. Takođe je naveo da neće biti promjena u organizaciji naredna dva svjetska prvenstva.

"Svjetski kup 2018. i 2022. biće održan u Rusiji i Kataru.”

Švajcarski federalni istražitelji započeli su krivični proces protiv grupe pojedinaca koji se sumnjiče za zloupotrebu položaja i pranje novca u vezi sa dodjeljivanjem organizacije prvenstava tim zemljama. Ruski fudbalski zvaničnici danas su saopštili da hapšenja neće uticati na organizaciju svjetskog kupa u Rusiji, dok pojedini u Moskvi tvrde da je optužnica politički motivisana, te da proces izbora domaćina nije bio korumpiran.

“Možemo da pretpostavimo da određene snage mogu da iskoriste ovu situaciju da izvrše politički pritisak na Rusiju u pokušaju da otkažu Svjetsko prvenstvo”, naveo je Kiril Kabanov, predsedavajući Nacionalnog odbora za borbu protiv korupcije.

Međunarodna fudbalska zajednica uglavnom je izrazila šok zbog skandala koji je potresao FIFA-u.

"Veoma sam ožalošćen zbog imidža koji to daje fudbalu. Borba protiv korupcije u Francuskoj je jedno od najznačajnijih pitanja za mene, što pokazuje i nedavni slučaj navodnog namještanja utakmica u Nimu. Ukoliko se dokažu optužbe u vezi sa koprupcijom, odnosno davanjem poklona za donošenje odluka, to će biti izuzetno ozbiljno i želim da švajcarska policija i pravni sistem do kraja istraže ovaj skandal”, istakao je Frederik Tirije, predsednik Francuske fudbalske lige.

U okviru istrage visokih zvaničnika FIFA-e, američke službe danas su pretresle sjedište KONKAKAF-a u Majamiju, dok je saopšteno da su još četiri pojedinica i dvije korporacije već priznali krivicu.

XS
SM
MD
LG