Linkovi

U slučaju FIFA, tužilaštvo pratilo kretanje novca


Agenti FBI-a iznose kutije sa dokumentacijom iz sedišta KONKAKAF-a u Majami Biču, posle racije 27. maja 2015
Agenti FBI-a iznose kutije sa dokumentacijom iz sedišta KONKAKAF-a u Majami Biču, posle racije 27. maja 2015

Bivši američki tužilac Džon Malkolm kaže da federalni tužioci imaju sve dokaze koji su im potrebni. zato što je "američki finansijski sistem centar za brojne transakcije koje se dešavaju širom sveta, tako da je novac ili položen u SAD ili je prošao kroz SAD"...

Skandal koji je potresao navijače i čitave nacije zaljubljene u najpopularniji sport na svetu - fudbal. Optužnice koje su SAD podigle protiv više od deset osoba povezanih sa Međunarodnom fudbalskom federacijom – FIFA, tiču se višedecenijskih glasina o korupciji i podmićivanju unutar te organizacije. Novinar Glasa Amerike Robert Rafel razgovarao je sa analitičarima, koji tvrde da je navodna povezanost finansijskih institucija sa sedištem u SAD doprinelo da američko tužilaštvo izvrši dublju analizu rada svetske „kuće fudbala“.

Optužnica Sekretarijata za pravosuđe protiv 14 pojedinaca sadrži krivična dela kao što su „reketiranje“, finansijske malverzacije i pranje novca. Tužilaštvo tvrdi da je sve to bilo deo šeme u kojoj su učestvovali i čelnici pojedinih sportskih medija, koji su pristajali da plate milione dolara u zamenu za marketinška prava na takmičenja pod okriljem FIFA-e.

Bivši američki tužilac Džon Malkolm kaže da federalni tužioci imaju sve dokaze koji su im potrebni.

"Američki finansijski sistem je centar za brojne transakcije koje se dešavaju širom sveta, tako da je novac ili položen u SAD ili je prošao kroz SAD. Ima navoda da su bile uspostavljene of-šor kompanije, da je bilo onih koji su primali isplate, što znači da je mnogo novca oprano kroz američki sistem".

Malkolm ističe da je draž sve većeg novca koji ulažu veliki sponzori razlog za zabrinutost, kada nacije žele da se takmiče pošteno, kako na terenu, tako i van njega.

"Fudbal dobija na popularnosti u SAD i mi se takmičimo, a američke kompanije se žustro bore za marketinška prava i prava da organizuju te utakmice. Neke od kompanija, koje su već priznale krivicu za korupciju sistema i uskraćivanje žrtava za novac koji je po svim kriterijumima pripadao njima, a ne korumpiranim zvaničnicima, bile su kompanije sa sedištem u SAD".

Drugi ukazuju na optužbe o korupciji u koje je uključena FIFA, koja određuje domaćine svakog Svetskog kupa. Odbacivanje američke kandidature za organizaciju završnog turnira 2022, i davanje iste Kataru, posebno je zasmetalo američkim zvaničnicima, kaže ekonomista Endrju Zimbalist.

"Već su postojale informacije da se u to vreme kupuju glasovi. Da je nekadašnji predsednik fudbalskog saveza Katara, Mohamed bin Haman nekoliko godina 'podmazivao' uticajne članove FIFA. Već je bilo indikacija da postoji kolaboracija, koja je išla sve do vrha i gospodina Blatera".

Zimbalist kaže da je američka sekretarka za pravosuđe Loreta Linč želele da pošalje snažnu poruku o zabrinutosti da je FIFA korumpirala sport, u kojem SAD žele da igraju veću ulogu.

A kako ističe američki ekonomista, SAD imaju više sredstava za borbu protiv korupcije na raspolaganju, nego bilo koja druga zemlja.

"SAD su već dugo svetski lider, na neki način 'svetski policajac', da tako to nazovemo, još od Drugog svetskog rata, i verujem da je lakše SAD da zausmu takav stav nego nekim drugim zemljama".

FIFA je saopštila da sarađuje u dve istrage – američkoj i onoj koju je pokrenula Švajcaraska, a tiče se dobijanja kandidature za Svetska prvenstva 2018. i 2022. godine. Vlasti u Cirihu uhapsile su sedam zvaničnika FIFA-e.

XS
SM
MD
LG