Linkovi

Fentanil: Jedinstven izazov za američku policiju


Ilegalno modifikovano automatsko oružje, stotine hiljada dolara u kešu i 27 kilograma fentanila - sve to je zaplenjeno iz stana u Sijetlu kao deo nacionalne operacije protiv sintetičkih opijata.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti navode da su upravo sintetički opijati vodeći uzrok smrti od predoziranja u SAD, prevashodno fentanil, koji može da bude 50 puta jači od heroina.

Džejkob Gelvan, specijalni agent Agencije za borbu protiv droge u Sijetlu kaže da je fentanil smrtonosan i u malim dozama.

“Ta količina će stati na vrh olovke. To je 2 miligrama i to je smrtonosna doza fentanila", kaže Gelvan.

Glavni agent Sekretarijata za unutrašnju bezbednost u Sijetlu, Robert Hamer navodi da je zaplenjena droga stigla iz Meksika kroz Arizonu.

“Mnogo supstanci vezanih za fentanil - videli smo da mnogo toga stiže iz Kine", kaže Hamer.

Kako se američka policija bori sa švercom fentanila
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Prema podacima američkih policijskih agencija, fentanil se jeftino proizvodi od hemikalija koje uglavnom dolaze iz Kine i u SAD se krijumčare kroz Meksiko.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning tvrdi da nema ilegalne trgovine fentanilom između Kine i Meksika.

“Dve zemlje imaju kanale za borbu protiv narkotika, a odgovarajuća odeljenja zadužena sa obe strane održavaju dobru komunikaciju. Kina nije dobila nikakvo obaveštenje iz Meksika da su zaplenjene hemikalije koje se koriste za proizvodnju fentanila iz Kine", istakla je Ning.

Bela kuća gradi globalnu koaliciju kako bi “sprečila nezakonitu proizvodnju droge, otkrivala nove pretnje drogom, sprečavala krijumčarenje, rešavala nezakonite finansije i reagovala na uticaje na javnu bezbednost i javno zdravlje."

Predsednik Džo Bajden je rekao da SAD udvostručuju napore da poremete protok sintetičkih droga, koje su uzele previše američkih i kanadskih života.

"Jačajući naš zajednički rad u dijalogu sa Meksikom o drogama i gradeći novu globalnu koaliciju protiv sintetičkih opijata, radimo na tome da eliminišemo smrtonosne droge kao što je fentanil iz naših zajednica", istakao je Bajden.

Gelvan je objasnio da se neke lažne tablete prave tako da izgledaju kao prave. Druge su obojene u dugine boje da bi ih učinili privlačnijim za mlađe mušterije koje se pronalaze na društvenim mrežama.

“Koriste emodžije kao različite šifre. Ne moraš da vodiš normalan razgovor ni sa kim. Razgovor može da bude samo niz emodžija o tome šta želite, koliko to košta, gde se sastati", kaže Gelvan.

Gelvan napominje da narko karteli ne vide ništa loše u prodaji fentanil pilula koje bi mogle da usmrte njihove klijente, jer je veličina tržišta koje mogu da dosegnu na društvenim mrežama toliko velika da se taj rizik isplati.

XS
SM
MD
LG