Linkovi

Fenet: Srbija više da uskladi spoljnu politiku sa EU


Učesnici konferencije “Zajednička spoljna i bezbednosna politika i evropski izbori 2019”, Foto: VOA
Učesnici konferencije “Zajednička spoljna i bezbednosna politika i evropski izbori 2019”, Foto: VOA

Šefica Odeljenja za Zapadni Balkan u Evropskoj spoljnopolitičkoj službi Elza Fenet pozvala je Srbiju da u većoj meri uskladi spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom Evropske unije (EU).

Ona je, govoreći na konferenciji “Zajednička spoljna i bezbednosna politika i evropski izbori 2019”, istakla da ima mnogo pitanja po kojima su spoljne politike Srbije i EU usklađene, ali da zabrinjava trend smanjenja usklađenosti, o kojem Brisel mora izvestiti u redovnim izveštajima o Srbiji.

Pozivamo Srbiju da se više uskladi sa stavovima EU kad je reč o Zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici”, rekla je Fenet i dodala da to usklađivanje znači i prihvatanje ostalih važnih vrednosti EU kao što su vladavina prava, borba protiv korupcije...

Ona je dodala i da se politička posvećenost zemalja EU regionu vidi i kroz ulaganja u države Zapadnog Balkana, ali da EU svojim građanima mora da objasni zašto ulaže nepovratna sredstva u region.

"Očekujemo napredak do kraja mandata ove EK. Pozitivna dinamika se može osetiti u regionu, posebno kada je reč o Makedoniji i Albaniji. Nadamo se napretku i kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine“, rekla je Fenet.

Govoreći o majskim izborima za Evropski parlament (EP), Fenet je rekla da su puni nepoznanica, ali i da će ključne vrednosti EU, poput vladavine prava, borbe protiv korupcije, ostati u srcu politike proširenja.

Šefica Pregovaračkog tima za pregovore sa EU Tanja Miščević ocenila je da predstojeći izbori za EP nikada nisu bili toliko ključni za nastavak procesa evropske integracije kao ove godine.

Miščević o izborima za Evropski parlament
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Miščević je govoreći na konferenciji u kontekstu majskih izbora za EP, rekla da su ti izbori ključni iz više razloga koji imaju veze i sa unutrašnjim nacionalnim politikama, ali i s reformama različitih politika EU, posebno zajedničke spoljne i bezbednosne politike.

Ona je navela da će izbori za EP, na kojima glasaju građani EU predstavljaju uvod u velike izmene u unutrašnjim strukturama i početak kreiranja novih institucija.

Da li će do kreiranja institucija doći do kraja ove godine ili ćemo sačekati proleće naredne godine, obe opcije su na stolu”, rekla je Miščević.

XS
SM
MD
LG