Linkovi

Fauči: Što više nastave na otvorenom


Epidemiolog Entoni Fauči sa igračem Vašington Nešnels Šonom Dulitlom, posle bacanja prve lopte na utakmici vašingtonskog tima i Njujork Jenkija 23. jula 2020.
Epidemiolog Entoni Fauči sa igračem Vašington Nešnels Šonom Dulitlom, posle bacanja prve lopte na utakmici vašingtonskog tima i Njujork Jenkija 23. jula 2020.

Više od hiljadu Amerikanaca podleglo je koronavirusu svakog dana u protekle dve nedelje, a Centri za kontrolu bolesti predviđaju da bi do početka septembra broj žrtava mogao da iznosi 200.000. Doktor Entoni Fauči, vodeći američki epidemiolog, izjavio je da “nije zadovoljan razvojem situacije” i ponovo upozorio da neoprezno otvaranje može da ima katastrofalne posledice.

Debata o otvaranju škola besni i dalje…U školama koje su se već otvorile brzo je došlo do problema - najmanje 2.400 učenika i nastavnika stavljeno je u karantin u 6 država.

Ali u državama gde nastava uživo nije počela - takođe postoji otpor. Desetine roditelja i učenika u Pensilvaniji okupile su se ispred lokalne sudnice apelujući na vlasti da otvore škole.

Fauči nezadovoljan razvojem situacije
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

“Želim da budem u školi i bavim se sportom uz prave mere zaštite”, kaže Džeremi Leman, koji igra lakros za školski tim.

U Kaliforniji, jedna škola je prekršila naređenja države i ipak otvorila vrata za stotine učenika.

“To će poništiti svaki potencijalni napredak koji smo ostvarili da zaustavimo virus”, kaže Džesika Bergen koja je zagovornica onlajn nastave.

Doktor Entoni Fauči kaže da za ponovno otvaranje škola “zajednice treba da stopu infekcija drže ispod 10 odsto”, kao i da merenje temperature nije pouzdani način pregleda.

U razgovoru uživo preko Fejsbuka sa guvernerkom Rod Ajlenda Đinom Rejmondo, Fauči je izjavio da nastava treba da bude na otvorenom što je više moguće, da u školskim autobusima prozori treba da budu otvoreni a učenici nose maske što više mogu.

“Izlazite napolje što više možete. Ako pogledamo skupove na kojima je došlo do masovnog širenja virusa, skoro uvek su bili na zatvorenom", rekao je podsećajući na žarišta zaraze u domovima za penzionere, skladištima, zatvorima, kao i na venčanjima i drugim socijalnim dešavanjima."

​Fauči, koga je na Instagramu uživo intervjuisao glumac Metju Mekohanej, kaže da Amerikanci treba da izaberu između žurki ovog leta i školske godine. "Da li želite da otvorite barove ili škole?”

U Ohaju, vlasti su ustanovile da je više od 80 slučajeva virusa povezano sa javnim skupom - kvizom u jednoj vinariji, gde je voditelj imao simptome i testiran pozitivan nedelju dana pre nego što je nastupao.

Najveći okrug Arizone sprema se za povratak više od 70.000 učenika i nastavnika i prikazao je snimak skladišta sa zaštitnom opremom koja se dostavlja u više od 80 škola.

“Želimo da budemo sigurni da se svi osećaju bezbedno”, izjavila je Holi Vilijams, zamenica načelnika školskog okruga.

Sinoć je u Juti održana prva srednjoškolska utakmica američkog fudbala ove sezone. Školski zvaničnici kažu da su svi učesnici utakmice pregledani pre početka, a socijalna distanca sprovođena na tribinama gde je sedelo oko 900 gledalaca.

"Sva deca naše srednje škole, bilo da vole fudbal ili ne, gledaju ovu utakmicu na nacionalanoj televiziji, i žele da vide neku vrstu normalnosti”, izjavio je direktor srednje škole Heriman, Tod Kvornberg.

Bajden: Svaki Amerikanac treba da nosi masku

Verovatni predsednički kandidat Demokratske partije Džo Bajden pozvao je u četvrtak na uvođenje obaveze nošenja maski na nacionalnom nivou, da bi se smanjio broj budućih smrtnih slučajeva u SAD.

“To nema veze sa tim da li ste demokrata, republikanac ili nezavisni glasač", rekao je Bajden. "Svaki Amerikanac treba da nosi masku kada izađe napolje i to minimum naredna tri meseca."

Demokratski predsednički kandidat, bivši potpredsednik Džo Bajden govori o planu ekonomske pomoći u Njukaslu u Delaveru.
Demokratski predsednički kandidat, bivši potpredsednik Džo Bajden govori o planu ekonomske pomoći u Njukaslu u Delaveru.

Nekoliko sati kasnije, predsednik Tramp optužio je Bajdena da politizuje pandemiju tim zahtevom, tvrdeći da bi obaveza nošenja maski nanela veliku štetu ekonomiji i dovela do depresije iz želje da se "svi Amerikanci mesecima drže zaključani u svojim podrumima bez kraja na vidiku."

Bivši potpredsednik je u Vilmingtonu izjavio da bi guverneri svih američkih država "trebalo da uvedu obavezno nošenje maski", dodajući da stručnjaci procenjuju da bi se time "u naredna tri meseca sačuvalo 40.000 života."

XS
SM
MD
LG