Linkovi

Fajon: Podrška bezviznom režimu s Kosovom


Komitet za civilne slobode, pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta usvojio je izvještaj i preporuke izvjestiteljke za vizni režim Tanje Fajon, kojim daje podršku ukidanju viza za građane Kosova, uz važan preduslov da se ova tema nađe na plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta - rješavanje graničnog spora sa Crnom Gorom i opipljive rezultate u borbi protiv korupcije.

Ocjenjuje se ovo važnim korakom Kosova ka bezviznom režimu - tim prije što je jedini prostor na Zapadnom Balkanu, čiji stanovnici moraju tražiti vize za putovanja Šengenom. To bi se u skoro vrijeme moglo promijeniti - podrška uticajnog Komiteta je tu, s tim što se prije glasanja na plenarnoj sjednici očekuje da vlasti u Prištini riješe pitanje demarkacije sa Crnom Gorom...

"Mislim da je poruka jaka - vrlo sam zadovoljna da je Komitet za civilne slobode, pravdu i unutrašnje posove dao podršku bezviznim putovanjima. Jaka je poruka stanovnicima Kosova, a posebno za mlade da bi bez viza mogli da putuju prostorom Šengena. Nadam se da će ovo da shvate kao važan korak i da će kosovske vlasti učiniti taj posljednji korak naprijed i ispune preduvjete - pitanje granice sa Crnom Gorom i konkretne korake u borbi protiv korupcije. Ali u svakom slučaju, naš Komitet je dao podršku, kada se ispune ovi preduslovi moj izvještaj ide na plenarnu sjednicu Parlamenta i zaista vjerujem da je ovo snažna poruka stanovnicima Kosova: niste sami, mi vas podržavamo i zaista se nadam da ćemo uskoro vidjeti bezvizni režim za Kosovo", rekla je Tanja Fajon.

Sada je na kosovskim vlastima da ispune postavljene preduslove, koji se, bar kada je riječ o zahtjevu za konkretnijim koracima u borbi protiv korupcije, ne razlikuju od zahtjeva koji su stajali pred ostatkom zemalja regiona u vrijeme davanja bezviznog režima.

Kada je riječ o granici sa CG, u Briselu se vjeruje da je, zbog političke dimenzije kakvu je to pitanje dobilo u Prištini, neophodno što prije problem riješiti i smiriti strasti. Inače, demarkacije, bar kada je region u pitanju, nisu do sada bile preduslov za evropske integracije - ukazuje se tako na primjer evropske članice Hrvatske, koja, osim Mađarske, još uvijek ima otvorena granična pitanja sa gotovo svim svojim susjedima.

XS
SM
MD
LG