Linkovi

Kosovo: Povučen predlog o demarkaciji


Protest opozicije na Kosovu (rtcg.me)
Protest opozicije na Kosovu (rtcg.me)

Vlada Kosova povukla je danas sa dnevnog reda skupštinskog zasedanja nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma o razgraničenju između Kosova i Crne Gore. Srpski poslanici nisu prisustvovali sednici parlamenta, a u centru Prištine je u isto vreme održan protest pristalica pokreta Samoopredeljenje, koji je protekao bez incidenata.

Premijer Kosova Isa Mustafa nije naveo razlog zbog čega je Vlada Kosova povukla sa dnevnog reda današnjeg zasedanja pitanje razmatranja ratifikacije sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, rekavši da trenutno nisu stvoreni uslovi za razmatranje ovog pitanja i da povlačenje nacrta zakona ne znači da će se o demarkaciji ponovo pregovarati, već da će to pitanje dostaviti Skupštini u pravom trenutku.

Pokušaćemo da vodimo razgovore i imamo zajednički stav po pitanju zakona, jer nije u redu da se o ovom zakonu razmatra u situaciji kada ima pritisaka”, rekao je Mustafa.

Pojedini prištinski mediji su objavili da je Vlada povukla sa dnevnog reda ratifikaciju sporazuma o demarkacjiji zbog nedolaska poslanika Srpske liste na sednicu Skupštine.

Šef poslaničkog kluba Srpske liste Slavko Simić je u poslednja dva dana izneo nekoliko različitih razloga zbog ovakve odluke srpskih poslanika. On je, kako prenose lokalni mediji, danas u podne kazao da Srbi nisu otišli na sednicu parlamenta zbog pogoršane bezbednosne situacije i učestalih napade na Srbe i njihovu imovinu, zbog nedavnog protesta Albanaca u Mušutištu kod Suve Reke, zatim zbog bombaškog napada na RTK i na kuću direktora ove televizije i zbog posete Hašima Tačija I Edite Tahiri severu Kosova.

Simić je međutim jutros kazao da postoji mogućnost, da zbog loše bezbednosne situacije, poslanici Srpske liste ne prisustvuju današnjoj sednici.

Simić je juče u pismu srpskim poslanicima i članovima Vlade naveo da poslanici Srpske liste danas neće prisustvovati sednici zbog najavljenih protesta pokreta Samoopredeljenje i zbog, kako je kazao, nerealizacije njihovog zahteva koji je svima poznat. Taj zahtev je kako je Glas Amerike objavio još pre 20 dana da Priština omogući dodelu dodatnih 20 lokacija za bazne stanice MTS-u.

U isto vreme dok je trajala sednica parlamenta u centru grada okupilo se nekoliko hiljada pristalica pokreta Samoopredeljenje protestujući zbog sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom. Opozicija tvrdi da tim sporazumom Kosovo gubi oko osam hiljada hektara teritorije. Nakon završetka današnje sednice parlamenta okupljenima u centru grada obratio se poslanik Samoopredeljenja Aljbin Kurti.

“Danas se u kosovskom parlamentu vas glas čuo više od poslanika. Danas smo ostvarili istorijsku pobedu, zaštitili smo 8200 hektara kosovske zemlje”, rekao je Kurti.

Protest u Prištini su obezbeđivale jake policijske snage, a nakon Kurtijevog govora okupljeni su se razišli.

XS
SM
MD
LG