Linkovi

Demarkacija na dnevnom redu, opozicija organizuje protest


Granica Kosova i Crne Gore
Granica Kosova i Crne Gore

Poslanici Skupštine Kosova glasaće sutra o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom. U isto vreme opozicioni pokret Samoopredeljenje organizuje protest u centru Prištine protiv sporazuma o demarkaciji, a srpski poslanici će najverovatnije bojkotovati sutrašnju sednicu parlamenta.

Razmatranje nacrta zakona o ratifikaciji sporazuma o državnoj granici između Kosova i Crne Gore je šesta tačka na dnevnom redu sutrašnje sednice parlamenta Kosova.

Predsednik Skupštine Kadri Veselji poručio je danas da svi treba da budu smireni i da misle o budućnosti, kao i da Kosovo ne bi trebalo da ugrozi svoje odnose sa SAD i evropskim zemljama.

Međutim opozicioni pokret Samoopredeljenje koji se protivi sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom najavio je za sutra masovne proteste u Prištini. Poslanik ovog pokreta Aljbin Kurti smatra da će, kako je kazao, demarkacija biti zaustavljena.

“Kosovo nema zemlju da poklanja a ni krv da pogazi. Ne možemo da odustanemo od 8200 hektara teritorije. Svaki građanin treba da se pita gde je bio 1. septembra“, rekao je Kurti.

Da bi sporazum bio ratifikovan potrebna je dvotrećinska većina ili 80 poslanika Skupštine Kosova koji bi glasali za sporazum. Kosovski mediji su proteklih dana javljali da najmanje devet poslanika iz vladajuće koalicije neće glasati za ratifikaciju Sporazuma.​ Međutim predsednik Kosova Hašim Tači uveren je da će ovaj sporazum biti usvojen.

"Niko nema pravo da zbog svog provicijalnog mentalita oduzme Kosovu evropsku budućnost. Zbog toga čvrsto verujemo i nadamo se da stvari idu u pravom smeru ", rekao je Tači.

Poslanici Srpske liste najverovatnije će bojkotovati sutrašnju sednicu parlamenta. Kako Glas Amerike saznaje šef poslaničke grupe „Srpske liste“ Slavko Simić pozvao je poslanike ove liste da ne učestvuju na sutrašnjoj sednici Skupštine Kosova. On je poslanicima Srpske liste i pojedinim članovima Vlade imejlom poslao obaveštenje u kojem ih poziva da ne dolaze u Prištinu niti da učestvuju na sednici parlamenta.

„Obaveštavaju se svi članovi parlamentarne grupe Srpske liste i članovi Vlade delegirani ispred Srpske liste da zbog najavljenih protesta koji su zakazani sutra u Prištini za 10 časova, kao i zbog nerealizacije našeg zahteva koji je svima poznat, ne učestvuju na plenarnoj sednici, niti odlaze u Prištinu“, navodi se u pismu Slavka Simića u koje je Glas Amerike imao uvid.

Inače, uslov Srpske liste za podršku ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore bio je da Priština omogući dodelu dodatnih 20 lokacija za bazne stanice MTS-u.

Opozicione stranke već skoro godinu dana se u parlamentu na razne načine čak i upotrebom suzavca suprotstavljaju ovom sporazumu tvrdeći da Kosovo time gubi oko 40 kilometara kvadratnih teritorije.

Predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić smatra da su zahtevi opozicije neopravdani. On je za Glas Amerike kazao da će Kosovo snositi ozbiljne posledice ako ne ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Posledice su najveće po narod, znači Kosovo ulazi u jednu agoniju, mrak i u izolaciju, tako da sam ja siguran da će poslanici smognuti snage da se izdignu iznad ličnih interesa, i verujem da će sporazum biti ratifikovan, jer suprotno jasno je da ulazimo u potpunu izolaciju, da ćemo biti prepušteni sami sebi”, rekao je Vujičić.

Komisija Vlade Kosova za razgraničenje i utvrđivanje granice Kosova sa Crnom Gorom utvrdila je da Kosovo trenutnom demarkacijom ne gubi ni jedan deo svoje teritorije.

Ova komisija saopštila je pre oko tri nedelje da je po katastarskom zakonu iz 1973. godine jasno da je teritorija Kosova ista kao i iz tog vremena.

"Rugovasit" preti - "Ako bude odobrena demarkacija, biće žrtava"

Komitet za zaštitu novinara oštro je osudio napad na kuću generalnog direktora Radio-televizije Kosova Mentora Šalje u prištinskom naselju Matičane kasno uveče 28. avgusta, i pozvao vlasti da zaštite Šalju zbog neprestanih pretnji. Radikalna aktivistička grupa "Rugovasit" (Rugovci) preuzela je odgovornost za napad u kojem je u dvorište direktora RTK bačena eksplozivna naprava, najverovatnije ručna bomba. Šalja i njegova porodica bili su u kući u vreme napada prenela je Agencija frans pres, ali povređenih nije bilo.

To je bio drugi napad na RTK za nedelju dana. Javni servis Kosova prethodno je napadnut 22. avgusta kada je granata eksplodirala u dvorištu zgrade, ali ni u tom napadu nije bilo povređenih.

Grupa "Rugovasit" preuzela je odgovornost za napad, a u poruci poslatoj RTK, oni prete da će nastaviti sa nasiljem ukoliko Šalja ne podnese ostavku. “Napad na Mentora Šalju bio je samo upozorenje”, navodi se u poruci “Rugovasita” i dodaje “ako odmah ne podnese ostavku sa položaja RTK, njegov život biće u opasnosti”.

Ta grupa kaže da je napad izveden u znak odmazde zbog izveštavanja te televizije o sporazumu o demarkaciji granice. “Rugovasit” tvrdi da je izveštavanje RTK o tom sporazumu bilo jednostrano.

“Pozivamo vladu Kosova da pod hitno ispita napad i neprestane napade na Mentora Šalju i RTK; da pronađu odgovorne i privedu ih pravdi i da obezbede ličnu zaštitu Šalji i njegovim zaposlenima”, izjavila je Nina Ognjanova, koordinatorka programa za Evropu i Centralnu Aziju Komiteta za zaštitu novinara. “Ukoliko oni koji su pretili i pokušali da zastraše Šalju prođu nekažnjeno, novinari će biti izloženi dodatnom nasilju”.

U poruci dostavljenoj RTK juče, grupa “Rugovasit” takođe ističe da je napad na Šalju organizovan, jer je on navodno ignorisao opoziciju u izveštajima emitovanim na toj televiziji. “Pozivamo vladu da nas ozbiljni shvati i da ne odobri demarkaciju jer će u suprotnom biti žrtava”, navodi se u poruci “Rugovasita”.

XS
SM
MD
LG