Linkovi

Različite reakcije u CG, na granici mirno


Granica Kosova i Crne Gore
Granica Kosova i Crne Gore

U Crnoj Gori političke stranke različito posmatraju pogranični spor sa Kosovom. Dok u vladajućem DPS-a tvrde da spora nema, u prosrpskom Demokratskom frontu smatraju da ni pedalj teritoriji ne treba dati Kosovu. Za to vrijeme, na granici je mirno.

U vladajućoj crnogorskoj Demokratskoj partiji socijalista smatraju da pogranični spor sa Kosovom ne postoji. Poslanik te stranke Obrad Mišo Stanišić kaže:

"Zvanična Crna Gora na to ne gleda kao na problem. To je problem samo na Kosovu. Taj Sporazum je ratifikovan prošle godine u Beču pred najvećim zvaničnicima iz Crne Gore, sa Kosova i Austrije. Sporazum je potpisan i treba da bude ratifikovan u poarlamentu Kosova iz prostog razloga što se u tom Sporazumu ne radi ni o jednom pedlju države Kosovo koji je pripao Crnoj Gori", izričit je Stanišić.

Predstavnik albanskog naroda u crnogorskom parlamentu, pak, smatra da se spor mora riješiti arbitražom:

"Ono što je najvažnije jeste da se utvrde kvalitetne i dobre granice i da sporovi oko granica, ako jesu administrativni, da pokušaju da se riješe arbitražom", kaže Nimanbegu.

U opozicionom DF-u kažu da se crnogorskoj vlasti sada kao bumerang vraća to što je 2008. priznala nezavisnost Kosova:

"Naš stav je jasan: Crna Gora mora da pokaže odlučnost, mora da pokaže spremnost i da zvaničnicima takozvane države Kosovo pošalje jasnu poruku da nijedan kvadratni metar crnogorske teritorije neće doći u pitanje što se tiče albanskih namjera da u ovom trenutku uđu na teritoriju Crne Gore", kaže Milan Knežević, jedan od lidera Fronta.

Ipak, među stanovnicima pograničnih sela, tenzija je manja nego među političarima. Katun na granici Crne Gore i Kosova zajedno koriste dvojica komšija koje zbunjuje pitanje: čija je ovo teritorija:

"Oni su našli da je to crnogorsko. Inače, dok je to bilo zajednička država, niko nikom nije smetao, kaže Šefko Hulsić, pastir. Njegov kompija, Albanac, Zume Avdimetaj, kaže da ne razumije o čemu se radi:

"Tamo dolje je bila moja kuća. Ja plaćam porez Rožaju. Ovdje gdje sam sada, plaćam opštini Peć. Ništa drugo ne razumijem, kaže.

Njihove komšijske odnose, tvrde, ne može pokvariti nikakav pogranični spor:

"Sa mojim komšijama koji su Albanci nemam problema i oni su dobre komšije, kaže Šefko. Zume kaže da je do sada sve u redu, da “idu i tamo i ovamo” i da “niko nikoga ne dira”.

Da je stanje bezbjednosti na državnoj granici Crne Gore sa Kosovom redovno i stabilno, saopštila je Uprava crnogorske policije, a u to smo se uvjerili u blizini Kule koja po Sporazumu pripada Crnoj Gori, iako na jednom grafitu piše: Kosovo do Kule. Poslanik Genci Nimanbegu, pak, ne isključuje mogućnost incidenata povodom ovog spora:

"Ako ostanu tenzije na političkoj sceni Kosova, plašim se da bi moglo doći do nekih incidenata. Ali, najvažnije je da i jedna i druga država budu usmjerene na zaštitu interesa svojih građana."

Službenici Sektora granične policije ostvaruju kvalitetnu i kontinuiranu saradnju sa službenicima granične policije Kosova, sa kojima razmjenjuju relevantne informacije i sa kojima realizuju redovne granične zajedničke patrole koje čine granični policajci Crne Gore i Kosova, kazali su nam u Upravi crnogorske policije.

Stoga valja vjerovati da je ovaj spor samo u funkciji unutrašnjih političkih nadgornjavanja na Kosovu jer:

"To je jednostavno teritorija razgraničena na najrealniji i najbolji mogući način – po katastarskim knjigama za koje čovjek iz MUP-a, koji je radio na tom razgraničenju kaže da su to knjige koje žive i na Kosovu i u Crnoj Gori", zaključuje Obrad Stanišić iz DPS-a.

XS
SM
MD
LG