Linkovi

Borelj: Bliske veze sa Rusijom nekompatibilne evropskim integracijama


BELGIUM-UKRAINE-RUSSIA-EU-POLITICS
BELGIUM-UKRAINE-RUSSIA-EU-POLITICS

"Bliske veze sa Rusijom nisu kompatibilne sa evropskim integracijama", izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel koji je sa ministrima spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana razmatrao ruski uticaj.

Borelj ukazao da Unija pozdravlja strategiju država koje su se potpuno usaglasile sa njenom spoljnom politikom i sankcijama uvedenim prema Rusiji.

Zemljama koje to nisu, među kojima je i Srbija, predočio je da bliske veze sa Rusijom nisu kompatibilne sa evropskim integracijama.

Kako je rekao, u EU shvataju da je to državni interes, ali poručuju to nije podudarno sa pristupnim procesom, izvestio je Fonet.

"Želimo da radimo na proširenju i poslali smo poruku da kandidari moraju da prepoznaju pristupni progres. Sada je vreme da zemlje kandidati ubrzaju reforme i da se pripreme svoje stanovništvo za članstvo. Ovo je jedinstvena prilika i mora se iskoristiti", rekao je Borelj.

Dodao je da je na sastanku bilo reči o dijalogu Srbije i Kosova. Kako je ukazao saradnja je važna vežba za članstvo u EU jer, kako smatra, države koje su ranije bile u sukobu ne treba samo da budu susedi, već da žive zajedno.

"Puna i brza primena dogovora je jedini način normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Tenzijama mora da dođe kraj, a negativna atmosfera i nedostatak konstruktivnosti moraju da se promene. Članstvo u EU znači da moraju da se prevaziđu sve teškoće iz prošlosti", istakao je visoki zvaničnik Evropske unije.

Prema njegovim rečima, Savet ministara za spoljne poslove EU razmatrao je situaciju u Ukrajini. Borelj je rekao da je istaknut uspeh ukrajinske odbrane koji, kako je naveo, ne zavisi isključivo od hrabrosti vojnika, već i strana koje plaćaju i dostavljaju oružje.

"Zato vojna pomoć mora da se nastavi i intenzivira. To je krucijalno jer će napraviti razliku na bojnom polju. Svaki dan kašnjenja će se meriti ljudskim životima, zbog čega pozivam sve ministre da požure sa isporukom oružja", kazao je Borelj.

Prema njegovim rečima, EU je okončala obuku 50.000 ukrajinskih vojnika, dok će do kraja 2023. biti obučeno još 50.000.

"Razgovarali o situaciji na bojnom polju i o tome kako da se rat prekine. Svi žele da se rat zaustavi, a jedini koji hoće da se on nastavi je Vladimir Putin. Niko ko je zaista zainteresovan za mir ne može da stavi žrtvu i agresora u isti koš", zaključio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost.

XS
SM
MD
LG