Linkovi

Vlada Srbije obezbedila pomoć za porodice pogođene poplavama na Kosovu


ARHIVA - Poplavljeno naselje na Kosovu u januaru 2021. (Foto: VOA)
ARHIVA - Poplavljeno naselje na Kosovu u januaru 2021. (Foto: VOA)

Vlada Srbije obezbedila je novčanu pomoć za oko 650 porodica na Kosovu koje su pre sedam meseci pretrpele štetu od poplava. Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM obišao je danas Donju Guštericu, jedno od sela opštine Gračanica, koje je bilo najviše pogođeno poplavama.

Prema podacima Odeljenja javnih službi opštine Gračanica na teritoriji ove lokalne samouprave početkom godine poplavljeno je 185 kuća, a 215 dvorišta je bilo pod vodom. Jedno od sela u opštini Gračanica koje je bilo najpogođenije poplavama je Donja Gušterica. Ovo selo danas je obišao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koji je najavio novčanu pomoć Vlade Srbije.

„Od danas 150 kuća odnosno domaćinsatava koja su pretrpela poplave, gde je voda ušla u samo domćanstvo, odnosno kuće u kojima ljudi žive dobiće po 1.000 evra u dinarskoj protivrednosti “, rekao je Petković.

Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije (Foto: VOA)
Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije (Foto: VOA)

Petković je pomoć najavio i za domaćinstva kojima su poplavljeni pomoćni objekti.

„Dodatno još oko 500 porodica, najviše ovde na centralnom Kosovu, ali i u kosovskom Pomoravlju, a reč je o domaćinstvima druge kategorije gde je voda ušla ili u dvorište ili u pomoćne objekte, dobiće preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju, svako domaćinstvo po 50.000 dinara“, kazao je Petković.

Pored toga što još nisu dobili pomoć, jedan od problema koji muči meštane Donje Gušterice je što i delje nije očišćeno korito reke Janjevke koja prolazi kroz ovo mesto. Strahiju da zbog raznog smeća u rečnom koritu, može doći do novih poplava.


„Reka još nije očišćena. Kažu da će bager da stigne sedam meseci bager ja ne znam odakle putuje da ne može da stigne do Gušterice da očisti reku“, rekao je za Glas Amerike meštanin Donje Gušterice Zoran Ristić.

Glas Amerike je krajem aprila izveštavao o problemu rečnog korita u ovom selu. Tada smo iz opštine Gračanica dobili sledeći odgovor:

„Javne službe već rade na čišćenju rečnog korita što je i urađeno u delu Donje Gušterice gde je mogao bager da priđe i radi nesmetano. U tom delu gde nije još očišćeno očekujemo drugu vrstu bagera guseničara, koji će ući u reku i izavršiti čišćenje“, kazao je 29. aprila 2021. za Glas Amerike Vladica Trajković, direktor Odeljenja javnih službi u opštini Gračanica.

Ko zagađuje reku?

Dok meštani Donje Gušterice još čekaju “bager guseničar”, koji će kako navode iz Opštine Gračanica ući u reku i izvršiti čišćenje, objašnjenje, zašto rečno korito ni posle sedam meseci od poplava nije očićeno, pokušao je danas da pruži Petar Petković.

Ako sa albanske strane bacaju đubre, ne čiste korita i pritom različitim administrativnim i drugim merama pokušavaju da otežaju da u srpskim sredinama se čiste reke, jer su onda potrebne i neke dozvole izvan opština, jasno vam je da sve ne zavisi od opština srpskih i države Srbije“, kazao je Petković.

Na pitanje novinarke Medija centra Katarine Marinković, otkud zna ko baca smeće u reku, Petković nije imao jasan odgovor.

Novinarka: Rekli ste sa albanske strane bacaju smeće, otkud mi znamo da li su to Albanci ili Srbi zapravo, da zagađuju reku?

Petar Petković: Postavite pitanje.

Novinarka: To vas pitam, rekli ste sa albanske strane se baca smeće. Otkud vi znate da li smeće bacaju Srbi ili Albanci?

Petar Petković: Pa dobro, vi možete da branite koga hoćete.

Novinarka: Ne, ja vas samo pitam da li je vama neko rekao to?

Petar Petković: Gospođo, naučite se da kada postavljate pitanje, da pustite mene da odgovorim, jer ja ću da odgovorim ono kako ja znam i kako umem, neću da odgovaram onako kako bi možda vi želeli, jer očigledno ni pitanje ne umete da postavite, a da ne upadnete u reč.

Novinarka: Jel ovo vređanje?

Petar Petković: Ne, nije vređanje.

Novinarka: Jeste vređanje. Ja pitam samo otkud informacija da bacaju Srbi ili Albanci, da li vam je to neko rekao ili na osnovu čega to tvrdite?

Siniša Lazić (meštanin koji stoji pored Petkovića): Albanci su dole zatvorili naše propuste, da ova voda što dolazi ne može da protiče normalnim putem, kao ranije što je bilo...

"A takva je situacija i u drugim srpskim sredinama. To bi trebalo vi da znate ili možda prikrivate tu činjenicu“, nadovezao se Petković, obraćajući se novinarima.

Većina meštana Donje Gušterice nije bila upoznata sa dolaskom direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića, koji je u Gušterici obišao samo porodice Lazić i Šubarić, gde je dočekan uz pogaču i so. Pojedini revoltirani građani insistirali su da Petković obiđe i njihova domaćinstva, zaustavljali ga i na samoj ulici, ali zbog unapred određenog plana posete, gde je uključena i pratnja kosovske policije, Petković nije bio u mogućnosti da im izađe u susret.

XS
SM
MD
LG