Linkovi

Vizna liberalizacija uskoro realnost za Kosovo?


Premijer Kosova Ramuš Haradinaj i direktorka EU za Zapadni Balkan pri generalnom direktoratu za politiku susedstva i pregovore o proširenju Henoveva Ruiz Kalavera tokom susreta u Prištini (27. jun 2018.)
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj i direktorka EU za Zapadni Balkan pri generalnom direktoratu za politiku susedstva i pregovore o proširenju Henoveva Ruiz Kalavera tokom susreta u Prištini (27. jun 2018.)

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj očekuje da će Kosovo uskoro dobiti viznu liberalizaciju, ali da i pored toga predstoji naporan rad na polju vladavine prava. On se u sredu sastao sa direktorkom Evropske Unije za Zapadni Balkan pri Generalnom direktoratu za politiku susedstva i pregovore o proširenju Henovevom Ruiz Kalaverom koja je takođe ocenila da vizna liberalizacija uskoro može da postane realnost za Kosovo.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da Kosovo svakodnevno ulaže napore kako bi dobilo viznu liberalizaciju i naglasio da taj proces neće ugroziti ni Kosovo niti zemlje u kojima će građani moći da putuju bez viza. On je optimista da će Kosovo od evropskog parlamenta dobiti zeleno svetlo za dobijanje vizne liberalizacije.

"Iako mislim da ćemo imati pozitivnu ocenu, posao nije završen. Trebalo bi kao Kosovo da postupamo pažljivo, da ne uputimo pogrešne poruke EU. Naša policija povećala je saradnju sa svim ministarstvima zemalja Evropske unije, jer mišljenja ministara unutrašnjih poslova su vrlo značajna kada je u pitanju ovaj proces. Ono što svima vama mogu da kažem je da neće sa Kosova otići ni kriminalci ni izbeglice, nego se radi o protoku robe i ljudi“, rekao je Haradinaj.

Ja sam prenela premijeru sve za viznu liberalizaciju i znam koliko je to važno za ljude ovde. Nadam se da ćemo u skorije vreme doći sa predlogom i da ćemo od vizne liberalizacije da napravimo realnost”, rekla je direktorka EU za Zapadni Balkan pri generalnom direktoratu za politiku susedstva i pregovore o proširenju Henoveva Ruiz Kalavera.

Henoveva Ruiz Kalavera pokrenula je u Prištini program novih ekonomskih reformi.

Potrebno je da vlasti preuzmu više radnji prema primeni posebno u reformi javne administracije. Moramo biti sigurni da će se obezbediti fiskalna sigurnost ove zemlje. Ova zemlja treba da obezbedi prostor za investicije, a sigurni smo da se nešto može preduzeti i sigurni smo u budućnost koju mi možemo videti za ovu zemlju i za ove ljude”, kazala je Ruiz Kalavera .

Ruiz Kalavera sastala se i sa šefovima parlamentarnih grupa i resornim ministrima, kao is a predstavnicima civilnog drustva. Ona je na kraju svoje posete Prištini svečano otvorila sportsku halu u Lapljem selu kod Gračanice čiju je izgradnju finansirala Evropska unija.

XS
SM
MD
LG