Linkovi

Evrobarometar: Na Balkanu samo u Srbiji više veruju u svoje institucije nego u EU


Arhiva - Pogled na mural posvećen Bregzitu u Doveru, 11. decembra 2019.
Arhiva - Pogled na mural posvećen Bregzitu u Doveru, 11. decembra 2019.

Građani Srbije jedini u regionu više veruju institucijama svoje zemlje nego Evropskoj uniji, Crnogorci i Hrvati više veruju Uniji nego svojim institucijama, dok poverenje Makedonaca u EU opada, pokazalo je istraživanje sprovedeno u državama Evrope, uključujući i zemlje Zapadnog Balkana.

Istraživanja Evropskog parlamenta, koje je radio Evrobarometar, sprovedeno je u junu. Prema tim rezultatima, koje prenose mediji, u Srbiji 37 odsto ispitanika ima pozitivan stav o EU, dok oko 27 procenata ispitanih gaji negativne percepcije o Uniji.

Srbija je jedina zemlja u regionu u kojoj vlada dominantno nepoverenje prema EU i jedina je zemlja u kojoj građani više veruju vladi nego evropskim institucijama - u vladu Srbije veruje 41 odsto građana, dok poverenje Evropskoj uniji daje 33 procenata ispitanika.

EU: Raste podrška građana novim proširenjima Unije
Istraživanje Evrobarometra u zemljama EU pokazalo je da prijem novih članica podržava 48 odsto građana EU, što je porast od tri odsto u odnosu na prošlu godinu.
Najveću podršku proširenje pružaju Španci (70 odsto), Poljaci i Litvanci (69 odsto), Mađari (65 odsto) i Slovenci (64 odsto), dok najmanju podršku za politiku proširenja EU pružaju Francuzi (32 odsto) i Nemci (33 odsto).

Pored odgovora o evropskoj perspektivi Srbije, građani su odgovarali i na druga postavljena pitanja, pa se tako pokazalo da građane Srbije naviše brinu tri pojave - nezaposlenost, koja brine 36 odsto građana, ekonomska situacija (33 odsto) i kriminal (25 odsto).

Čak 67 odsto građana Srbije ocenilo je lošim stanje u domaćoj ekonomiji, dok 31 procenat misli da je ono dobro, a kada su u pitanju ovi odgovori male su razlike u odnosu na stavove građana u Albaniji i Makedoniji.

Crna Gora: Veće poverenje u EU

Za razliku od Srbije, građani Crne Gore, njih 47 odsto više veruje Evropskoj uniji nego crnogorskom parlamentu (43 odsto) i vladi (42 odsto).

Čak 90 odsto Crnogoraca vezano je za svoju zemlju, a 10 odsto njih ne oseća povezanost.

Kada je reč o Evropskoj uniji, 54 odsto ispitanih je reklo da je vezano za EU, dok 46 odsto nije.

Veoma pozitivan stav o Evropskoj uniji ima 63 odsto Crnogaraca, a veoma negativan njih 18 odsto, dok je neutralnih 18 odsto, a samo jedan odsto ne zna.

​Za najveći procenat, 36 odsto, članstvo u EU znači mogućnost lakšeg putovanja, studiranja i rada u zemljama EU, dok za 16 odsto EU garantuje mir.

Prema rezultatima istraživanja, 48 odsto Crnogoraca smatra da je stanje u nacionalnoj ekonomiji veoma dobro, dok 47 odsto misli da je veoma loše. Stav nema preostalih pet odsto ispitanika.

Hrvatska: "Tas" mnogo više na strani EU

Prema istraživanju Evrobarometra, Hrvati svojoj Vladi i Saboru veruju samo u 13 odsto slučajeva, što je najniži rezultat među svih 28 članica EU, prenosi hrvatska štampa. Poverenje u samu EU ima 46 odsto Hrvata, dakle gotovo tri puta više njih nego što ih iskazuje poverenje u Vladu i Sabor.

Govoreći o malom poverenju Hrvata u državu, mediji podsećaju da stručnjaci godinama upozoravaju kako visoka percepcija korupcije ima razoran učinak na poverenje u institucije.

Za uvođenje evra, što je aktuelna tema u Hrvatskoj, izjasnilo se 42 odsto građana, dok je njih 54 posto protiv.

Opalo poverenje Makedonaca u EU

Poverenje građana Severne Makedonije u Evropsku uniju ove godine iznosi 57 odsto i za šest odsto je niže u odnosu na prošlu godinu, pokazalo je istraživanje.

68 odsto makedonskih građana smatra da bi učlanjenje zemlje u EU bilo dobro za zemlju, u odnosu na 16 odsto koji imaju suprotno mišljenje.

Građani Severne Makedonije smatraju da su ekonomska situacija i nezaposlenost najveći problemi sa kojima se suočava njihova zemlja. Njih 67 odsto je zadovoljno uslovima života u Severnoj Makedoniji, dok je 33 odsto nezadovoljno.

62 odsto Makedonaca je ocenilo ekonomsko stanje u zemlji kao loše.

XS
SM
MD
LG