Linkovi

Mladi u Srbiji ne veruju institucijama, predsednika države ocenili "tankom" dvojkom


Predsednik Aleksandar Vučić ne uživa poverenje mladih u Srbiji, Foto: Glas Amerike
Predsednik Aleksandar Vučić ne uživa poverenje mladih u Srbiji, Foto: Glas Amerike

U Srbiji 58 odsto mladih smatra da ne postoji sistemska briga o mladima na republičkom nivou, pokazalo je istraživanje o poverenju mladih u institucije Srbije, koje je uradila istraživačka agencija "Demostat".

"Čak 76 odsto mladih u Srbiji smatra da se jedino kroz političke partije može uticati na političke odluke i donosioce odluka,” rekao je generalni sekretar Krovne organizacije mladih Srbije Stefan Ðorđević.

Istraživanje je pokazalo i da je stepen poverenja mladih u političke institucije mali, kaže Đorđević ali i da 86 odsto mladih nisu članovi partije.

Jedan od ključnih rezultata istraživanja je da mladi personalizuju institucije, odnosno institucije gledaju kroz ljude koji ih vode, rekao je on i dodao da mladi političke partije vide kao jako važan instrument delovanja, iako su u jako malom broju članovi političkih partija.

Naveo je da je rezultat istraživanja da se institucije ne obraćaju mladima u dovoljnoj meri i da mladi smatraju da nemaju svoje predstavnike u institucijama, niti osobe koje zagovaraju interese mladih.

Kako je precizirao, 79 odsto mladih smatra da nema svog predstavnika u republičkom parlamentu, a 80 odsto da nema svog predstavnika u Vladi Srbije.

Naveo je da 38 odsto mladih uopšte nije zainteresovano za politiku, a da dve trećine njih smatra da uopšte nema uticaj na političke procese i procese donošenja odluka.

Na skali od jedan do pet, poverenje u vojsku je 3,3, u crkvu 2,5, policiju 2,2, Narodnu skupštinu 1,3, Vladu 1,6, a predsednika države 1,8.

Na pitanje zašto nemaju poverenje u parlament, ispitanici su odgovorili da je ta institucija neodgovorna, da loše radi, ne radi u interesu građana, kao i da ima loš imidž u medijima. I predsedniku države zameraju slične stvari, a oni koji su ga ocenili najvišim ocenama pozitivno gledaju na rezultate koje je postigao, imaju u njega poverenja i dopada im se njegov imidž u medijima.

Istraživanje je realizovano u periodu od 10. septembra do 20. oktobra u okviru projekta ”Premijerka otvara vrata – Mladi na Vladi!” i imalo je za cilj da utvrdi nivo poverenja mladih u institucije za mlade, centralne političke institucije u zemlji, politički sistem i oblik političkog uređenja, kao i uzroke poverenja ili nepoverenja. U anketi je učestvovalo 1.280 mladih od 15 do 30 godina.

XS
SM
MD
LG