Linkovi

Žaljenje i nada u Briselu


Visoka predstavnica EU, Ketrin Ešton sa žaljenjem konstatuje da je vlada u Beogradu odbacila prijedlog sporazuma, tražeći od nje da uloži posljednji napor kako bi se sporazum ipak postigao,

Visoka predstavnica ističe da bi eventualni sporazum bio i u korist stanovnika Srbije.
Ketrin Ešton podsjeća kako se sa dvojicom premijera u posljednjih šest mjeseci susrela osam puta, da su razgovori bili dugi i konstruktivni, samo posljednji je trajao punih trinaest sati. Na samom početku dijaloga su zajedno postavili vremenski okvir za postizanje sporazuma, da bi se Evropsko savjetu dala prilika da i Srbiju i Kosovo dovede u novu fazu odnosa sa EU prije ovog ljeta.

Ona naglašava da je imala utisak da su tokom razgovora postavljeni elementi za sporazum o zajednici srpskih opština na Kosovu, sporazum iza kojega bi stajale obje strane i koji ne bi bio nametnut od strane EU.

Konačno, u prvoj reakciji na odluku beograda, Ešton iskazuje nadu da Srbija i Kosovo neće ipak propustiti priliku da iza sebe ostave prošlost i okrenu se prema budućnosti. Što se evropske strane tiče, ona najavljuje da će tokom narednih dana lično pokrenuti diskusiju unutar evropskih članica i institucija kako bi se i Srbiji i Kosovu pomoglo da načine korak napijed prema evropskoj budućnosti.
XS
SM
MD
LG