Linkovi

Srbija odbija ponuđeno rešenje za Kosovo


Premijer Srbije, Ivica Dačić
Premijer Srbije, Ivica Dačić

Vlada Srbije poslala je poruku Evropskoj uniji da ne prihvata ponuđeno rešenje za sever Kosova, ali predlaže hitan nastavak dijaloga

Odluka je doneta jednoglasno na poslepodnevnoj otvorenoj sednici Vlade, a premijer Ivica Dačić je tom prilikom istakao da je dosadašnjim učešćem u dijalogu i spremnošću na kompromis Vlada Srbije pokazala iskrenu rešenost za postizanje sveobuhvatnog dogovora:

"Vlada Srbije ne može da prihvati predložene principe koji su u Briselu usmeno predočeni pregovaračkom timu Beograda, jer ne garantuju punu bezbednost, opstanak i zaštitu ljudskih prava Srba na Kosovu. Dogovor zasnovan na ponuđenim principima nije sprovodiv i njegovo prihvatanje ne bi dovelo do konačnog i održivog rešenja i prevladavanja trenutnog stanja na Kosovu", rekao je Dačić.

Američki ambasador u Srbiji, Majkl Kirbi, rekao je danas da će razgovori biti nastavljeni kako bi se došlo do sporazuma. Dogovor koji se postigne u Briselu treba da bude prihvatljiv i za Beograd i za Prištinu i morao bi da bude sprovodiv, izjavio je Majkl Kirbi na skupu u Privrednoj komori Srbije.

Šef delegacije EU u Srbiji, Vensan Dežer, izjavio je da sporazum Beograda i Prištine nije ultimativan i da je EU spremna da nastavi proces pridruživanja Srbije Uniji.

Nakon potpisivanja protokola o stambenom zbrinjavanju Roma iz nekadašnjih nehigijenskih naselja Dežer je rekao da će evropska komesarka Ketrin Ešton analizirati koliko je dubok jaz izmešu pregovarača i kako bi proces mogao da se nastavi.

"Niko ne sme da sumnja u odlučnost Srbije niti u odlučnost 27 država članica unije da nastave ovaj proces. Zajedno smo radili na rezoluciji UN pre tri godine. Mnogo smo postigli od tada i posvećeni smo nastavku procesa i normalizaciji odnosa. Ne postoji ultimatum, niti dan "D", niti scenario iz Prvog svetstkog rata. Moramo da ostavimo po strani ovakve histerične komentare i da se fokusiramo na budućnost na konstruktivan način", rekao je Dežer.

Jutros je zasedalo i predsedništvo Srpske napredne stranke, a njen lider Aleksandar Vučić je saopštio stav stranke da ne treba potpisati dokument ponuđen u Briselu i da treba tražiti nastavak dijaloga:

"Da li vi hoćete da vodimo zemlju u uslovima izolacije? Ja lično i ova stranka nećemo u tome da učestvujemo. Hoćemo da nastavimo razgovore i pregovore. I ti razgovori i pregovori moraju da budu nastavljeni zato što ne postoji drugo rešenje", rekao je Vučić.

Povodom najnovije odluke oglasila se i opoziciona Demokratska stranka, koja je zatražila od državnog vrha da "prekine farsu koja prati pregovarački proces i zauzme jedinstven stav o Kosovu i Metohiji". U saopštenju sa sednice Predsedništva DS-a takođe zahteva da se spreči ponovna izolacija Srbije koja joj preti u slučaju propasti pregovora.
XS
SM
MD
LG