Linkovi

Državni vrh pred teškim odlukama


Iako dogovor Beograda i Prištine juče nije postignut u Briselu - trebalo bi očekivati još jednu rundu pregovora do 16. aprila, najavljuju premijeri Srbije i Kosova.

Iako dogovor Beograda i Prištine juče nije postignut u Briselu - trebalo bi očekivati još jednu rundu pregovora do 16. aprila, najavljuju premijeri Srbije i Kosova. Hitna diplomatija će pokušati da spase proces, a ukoliko dogovor bude postignut - Dačić i Tači mogli bi da postanu kandidati za Nobelovu nagradu za mir, ocenio britanski politički analitičar Tim Džuda.

Jučerašnji neuspešni pregovori u Briselu bili povod za još jednu sednicu najviših državnih zvaničnika Srbije – i kako je posle sastanka najavio savetnik predsednika Srbije Marko Đurić državni vrh će u narednih dana biti u prilici da donese neke izuzetno teške odluke o Kosovu.

Po rečima Đurića slutnje o negativnom toku dijaloga su se obistinile i nije postignut kompromis sa Prištinom:

Ova runda razgovora je po svojoj težini prevazišla sva negativna očekivanja i možemo reći da u ovom trenutku nismo postigli kompromisno rešenje, ali da ostajemo ništa manje rešeni da ka njemu idemo, bez obzira na to koliko je teško. Ako to bude moguće.”

A kako je danas u Briselu izjavila Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU, Ketrin Ešton očekuje da vlasti u Srbiji i na Kosovu, posle dodatnih konsultacija, obaveste Brisel šta su odlučili. Po njenoj oceni u dijalogu je postignut priličan napredak, ali je između Beograda i Prištine ostao uzak, ali i dubok jaz, kaže Kocijančić:

Elementi za moguća rešenja su tu i dve strane treba da se konsultuju u svojim prestonicama i da o svojim odlukama obaveste visoku predstavnicu. Treba da damo obema stranama šansu da se konsultuju.”

Tokom današnje posete Bujanovcu, ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi je ocenio da je za osam rundi pregovora tokom poslednjih šest meseci postignuto mnogo više nego što se očekivalo i da se do rešenja ne može doći preko noći:

Kako ja razumem pregovori su bili veoma dugi, ali se stiglo veoma blizu postizanju dogovora. Postoji prilika da se postigne dogovor i mi smo veoma optimistični da će do njega i doći”, kaže Kirbi.

A noćas, posle završetka dijaloga sa Prištinom, premijer Srbije Ivica Dačić je pregovore ocenio kao veoma teške - ne po tonu, već po onome što se dobija i gubi, rekao je Dačić i dodao da ovo nije kraj razgovora i će biti potrebno da se naknadno sve to razmotri i u Beogradu i u Prištini:

Ono što je sigurno – iako ne dođe do dogovora o ovom pitanju, Srbija ostaje privržena dijalogu. Mi smo spremni da u svakom formatu i na svakom mestu, pa ako treba i direktno sa prištinskim vlastima, bez bilo kakvih posrednika razgovaramo.”

Kako je ocenio britanski analitičar Tim Džuda u nedeljniku Ekonomist, postoji poslednja šansa da se stvar preokrene i da se poraz pretvori u pobedu. Hitnom diplomatijom biće pokušano da se spase proces, smatra Džuda i ističe da ukoliko se postigne sporazum, i Dačić i Tači mogli bi da postanu kandidati za Nobelovu nagradu za mir.
XS
SM
MD
LG