Linkovi

EU za hitnu saradnju i razmenu podataka


Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker
Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker

Evropski parlamentarci smatraju da u borbi protiv teroizma treba u punoj meri iskoristiti zajedničke, već postojeće mehanizme, poput Europola i Evropskog antiterorističkog centra...

Današnja rasprava Evropskog parlamenta, posvećena borbi protiv terorizma, imala je jedan osnovni ton - hitnu potrebu da države članice ozbiljno sarađuju i razmjenjuju sve relevantne podatke, koji bi mogli pomoći u borbi protiv terorizma, prevenciji terorističkih napada i razbijanju mreže terorista. Zajednički mehnizmi, poput Europola i Evropskog anti-terorističkog centra su tu, samo ih treba u punoj mjeri i koristiti, poručili su danas evropski parlamentarci.

Do terorističkih napada u Parizu i nedavnih u Briselu, evropske države su ljubomorno, svaka za sebe, čuvale obavještajne podatke, nikako ili tek " na mrvice" ih razmjenjivale sa ostalima. Danas, teško da ima neko u Uniji ko vjeruje da njegova nacionalna služba, ma koliko jaka bila, može sama da zaštiti nacionalni prostor. Zbog toga je i sličan ton današnje rasprave u EP - jačati saradnju i korišćenje raspoloživog.

"Treba da optimalno koristimo ono što već imamo. Prvo, maksimalno da punimo i koristimo banke podataka i da ih dostavljamo Europolu. Holandsko predsjedništvo preduzima korake kako bi se poboljšala baza podataka, a u junu ćemo dogovoriti nove aktivnosti sa ministrima unutrašnjih poslova EU. Uz to, od prvog dana ove godine operativan je, po prvi put, Evropski anti-teroristički centar, čije osnivanje su tražile Francuska i Belgija, kako bi se podržale istrage nakon novembarskih napada u Parizu i nedavnih napada u Briselu, a Europol sada istražuje veze terorista širom Evrope", rekla je holandska ministarka odbrane Žanin Henis-Plashert.

Na njene tvrdnje nadovezao se predsjednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker:

" Anti-terorizam u Evropi neće funkcionisati sve dok države članice ne budu spremne da sarađuju sa evropskim agencijama, posebno Europolom. I tu, u borbi protiv terorizma, moramo prepoznati da niko nikome ne može da drži lekcije, posebno ne Belgiji. To je zemlja, koja se iznimno mnogo trudi na tom polju i , molim vas, bez upiranja prstom u Belgiju".

Terorizam treba napasti na tokovima novca, za šta Evropa još nije spremna, uvjeren je šef grupe narodnjačkih partija Evropskog parlamenta, Manfred Veber:

"Zbog čega nismo u stanju da imamo zajedničku bazu podataka, da vidimo kako se terorizam finansira? Mi u Evropi nemamo tu mogućnost. Zbog toga Amerikanci za nas obavljaju taj posao, ali ono sto nam treba je da sami za sebe budemo odgovorni. Dobrovoljna razmjena podataka sa Europolom ne funkcioniše, zato Europol mora da ima pravo da zahteva informacije od država članica".

Šef grupe sociljal-demokrata Evropskog parlamenta, Đovani Pitela dodaje:

"Ako želimo da se borimo protiv Islamske države, moramo početi sa borbom protiv onih koji od njih kupuju naftu. Ne možemo dopustiti da neko na Zapadu napada Islamsku državu, dok u isto vrijeme sa njima ima poslovne aranžmane".

Njegov kolega, vodeći u grupe liberala Evropskog parlamenta, Gij Ferhofštat zaključuje:

"Teroristi ne poznaju granice - samo naše policijske službe i obavještajne agencije su te koje znaju granice, a sada imamo mogućnost da to mijenjamo".

Ako je suditi po rješenosti evropskog predsjedništva, izvrsne vlasti i parlamentaraca, Evropa je krenula ka zajedničkoj strategiji borbe protiv terorizma. A da na Belgiju, koja je bila meta poslednjih napada , zaista ne treba upirati prstom, pokazuju i gotovo svakodnevne akcije u Briselu i cijeloj državi - rezultat toga su i podignute dvije nove optužnice za učešće u pripremi tenrorističkih napada, podignute protiv dvojice braće, koji su učesnicima terorističkih napada na briselski aerodrom i metro pružali logističku podršku u
svojoj "sigurnoj kući", u briselskoj opštini Eterbek, opštini koja se graniči sa srcem evropskih institucija u glavnom belgijskom gradu.

XS
SM
MD
LG