Linkovi

Osude terorizma, solidarnost s Belgijom


Svjetski ideri oštro su osudili terorističke napade u Briselu, uz poruku da bi svi trebalo da se ujedine u borbi protiv terorizma. Sjedinjene Države, kao i brojne evropske zemlje, na napad su reagovale i pojačanim mjerama bezbjednosti.

Predsjednik Barak Obama je na terorističke napade u Briselu reagovao iz Havane, odakle je uputio poziv na jedinstvo u borbi protiv terorizma, uz poruku da su misli i molitve Amerikanaca danas uz Belgiju.

"Uradićemo sve što je potrebno da podržimo našeg prijatelja i saveznika Belgiju u privođenju pravdi odgovornih i ovo je još jedan podsjetnik da svijet mora da se ujedini, da moramo da budemo zajedno bez obzira na nacionalnost, rasu ili vjeru u borbi protiv terorističke napasti. Možemo i porazićemo one koji prijete bezbjednosti ljudi širom svijeta.”

Obama je belgijskom premijeru Šarlu Mišelu, u telefonskom razgovoru, ponudio i pomoć u istrazi napada. U Vašingtonu, sekretar za odbranu Eš Karter je tokom svjedočenja u Kongresu istakao da napadi u Briselu neće uticati na odlučnost saveznika u borbi protiv Islamske Države.

“Zajedno, moramo i nastavićemo da radimo sve da bismo zaštitili naše zemlje i porazili teroriste gdje god nam prijete. Ni jedan napad neće uticati na našu odlučnost da ubrzamo poraz Islamske države.”

Ujedinjene nacije osudile su, kako je saopšteno, podle napade u srcu Belgije i centru Evropske unije.

"Generalni sekretar je uvjeren da će posvećenost Belgije i Evrope ljudskim pravima, demokratiji i mirnoj koegzistenciji i dalje biti istinski i dugoročni odgovor na mržnju i nasilje čije su danas postali žrtve”, kazao je Farhan Hak, zamenik portparola generalnog sekretara UN.

U Evropi, takođe jedinstvena osuda krvoprolića u belgijskoj prijestonici. Francuski predsjednik Fransoa Oland upozorio je da će borba protiv terorizma da bude duga.

"Terorizam je pogodio Belgiju, ali je Evropa bila meta i cijeli svijet je zabrinut. Moramo da shvatimo koliko je ova teroristička prijetnja rasprostranjena i ozbiljna. Suočavamo se sa globalnom prijetnjom, koja zahtijeva globalni odgovor.”

Solidarnost sa Belgijom izrazio je i britanski premijer Dejvid Kameron.

Ovo su mogli da budu i napadi na Britaniju, Francusku ili Njemačku ili bilo gdje u Evropi i moramo zajedno da se suprostavimo ovim užasnim teroristima i osiguramo da nikada ne pobijede.”

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da će Njemačka da pomogne Belgiji da uhvati napadače iz Brisela.

"Razgovarala sam popodne sa begijskim premijerom Šarlom Mišelom da bih izrazila punu solidarnost Njemačke i njenog naroda. Sarađivaćemo sa njegovom vladom i belgijskim bezbjednosnim agencijama da pronađemo počinioce današnjih zločina i da ih kaznimo.”

U Jordanu, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku Federika Mogerini je u suzama prekinula konferenciju za novinare.

"Danas je težak dan.”

U Moskvi rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je zapadna politika dvostrukih standarda dovela do terorističkih napada, a da su zamrznuti odnosi NATO-a i Rusije usporili borbu protiv terorizma. Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je pak saučešće porodicama žrtava.

“Stalno raspravljamo o pitanjima vezanim za borbu protiv terorizma koji se može poraziti samo ujedinjenim naporima.”

Za jedinstvo u svijetlu terorističkih napada založio se i turski premijer Ahmet Davutoglu.

"Danas, ponovo pozivam čovječanstvo da zajedno djeluje protiv svih oblika terorizma: PKK, Daeša, DHKP-C, svakog oblika terorizma.”

Teroristički napadi u Belgiji podstakli su susjedne i ostale evropske države da pojačaju mjere obezbjeđenja. Francuska je pooštrila bezbjednost na granicama i u javnom saobraćaju.

"Odmah posle vijesti o napadima u Briselu, odlučio sam da se raporedim dodatnih 1600 policajaca na različitim lokacijama širom zemlje, istovremeno na graničnim prelazima i u vazdušnoj, pomorskoj i željezničkoj infrastrukturi”, naveo je ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.

Otkazani su i vozovi iz Pariza, kao i iz Londona do Brisela. U britanskoj prijestonici, bezbjednosne snage bile su vidljive na ključnim lokacijama, od parlamenta i međunarodne željezničke stanice Sent Pankras do aerodroma Hitrou i rezidencije britanskog premijera. U Njemačkoj, takođe jake mjere obezbjeđenja na aerodromima, željezničkim stanicama i granicama sa Belgijom, Francuskom, Holandijom i Luksemburgom.

“Letenje u Evropi ovih dana je kao ruski rulet”, konstatovao je brazilski putnik Žozea.

U Sjedinjenim Državama, Stejt department upozorio je američke državljane da budu na oprezu.

"Znamo da je određen broj američkih državljana povrijeđen u napadu, ali nemamo tačan podatak. Takođe ne znamo da li među poginulima ima Amerikanaca", rekao je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.

U Njujorku, policija je pooštrila mjere bezbjednosti na aerodromima i najpromjetnijim lokacijama. Gradonačelnik Bil de Blazio rekao je da građani mogu da očekuju pojačano policijsko prisustvo i narednih dana.

"Mi, u Njujorku, spremni smo da se borimo protiv terorizma. Trenutno ne postoji određena i kredibilna prijetnja protiv Njujorka, ali smo u visokom stanju opreza i pripravnosti.”

U Vašingtonu, na aerodromima i u podzemnoj željeznici su raspoređeni policajci sa psima, iako je saopšteno da ne postoje informacije o kredibilnim prijetnjama.

XS
SM
MD
LG