Linkovi

EU i Japan potpisali veliki trgovinski sporazum, dok SAD dižu zidove


Predsednik Evropske komisije, Žan Klod Junker (desno), predsednik Evropskog saveta Donald Task (centar) i premijer Japana, Šinzo Abe, pozdravljaju se pre sastanka u zgradi Evropa u Briselu, 21. marta 2017.

Evopska unija i Japan potpisali su ključni sporazum o slobodnoj trgovini, nakon što je Vašington uveo nove tarife i zapretio trgovinskim ratom sa Kinom.

Sporazum koji su potpisali u Tokiju najviši zvaničnici EU i japanski premijer Šinzo Abe, najveći je ikad ispregovarani sporazum EU i stvara zonu slobodne trgovine koja pokriva gotovo trećinu svetskog BDP-a.

Predsednik Evropskog saveta, Donald Task, i prvi čovek Evropske komisije, Žan Klod Junker, stigli su u Japan nakon razgovora u Pekingu, gde su pozivali na globalnu trgovinsku saradnju i upozoravali protiv trgovinskih ratova.

"Zajednička je dužnost EU i Kine, ali takođe i Amerike i Rusije, je da ne unište (globalni trgovniski poredak), već da ga unaprede i da ne započnu trgovinske ratove koji bi se pretvorili u vrući konflikt kao mnogo puta u istoriji", rekao je Tusk u ponedeljak u Pekingu.

"Još uvek ima vremena da se spreče konflikti i haos".

Prelomni sporazum EU-Japan stvara veliku ekonomsku zonu i postavlja se u oštar kontrast nasuprot protekcionizma "Amerika na prvom mestu" predsednika Donalda Trampa.

Sporazum, dogovoren prošlog decembra, je "najveći ikad koji je Evropska unija ispregovarala", tvrdi portparol Komisije, Margaritis Šinas.

"Sporazum će stvoriti trgovinsku zonu koja će pokriti gotovo trećinu svetskog BDP-a", rekao je.

Evropska unija - svetsko najveće jedinstveno tržište sa 28 zemalja i 500 miliona ljudi - pokušava da ojača savezništva nasuprot Trampove protekcionističke administracije.

Sporazum EU-Japan posalaće "snažan signal svetu" protiv američkog protekcionizma, rekla je nedavno evropska komesarka za trgovinu, Seslija Malstorm.

Trampova administracija razljutila je tradicionalne saveznike poput EU i Japana uvodeći trgovinske tarife, dok zvecka međunarodnim tržištima preteći trgovinskim ratom sa Kinom.

U nedelju, predsednik SAD dodatno je podstakao rastuće tenzije označavajući EU, zajedno sa Rusijom i Kinom, "neprijateljima" Sjedinjenih Država i ponavljajući svoju optužbu da je EU "zaista nas iskorišćavala u trgovini".

Zvaničnici EU u Japanu takođe će gledati da predstave ujedinjeni front protiv SAD tarifa na čelik i aluminijum, koje je Tokio nazvao "žalosnim".

Pod trgovinskim sporazumom, EU će otvoriti svoje tržište za japansku auto industriju, dok će Tokio zauzvrat ukinuti barijere na poljoprivredne proizvode iz EU, posebno mlečne.

EU traži pristup jednom od najbogatijih svetskih tržišta, dok se Japan nada letećem startu za ekonomiju koja se bori da nađe čvrsto tlo.

Japanski premijer, Šinzo Abe, trebalo je prema rasoredu da potpiše sorazum u Briselu prošle nedelje, ali je otkazao svog put zbog razarajućih poplava u Japanu u kojima je poginulo najmanje 220 ljudi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG