Linkovi

Olakšanje u Briselu


Čelnici evropskih institucija su pozdravili volju većine Grka da ostanu u euro-zoni i ispoštuju mjere dogovorene sa Briselom.

Rezultat grčkih izbora, čak i prije nego što je zvanično objavljen, izazvao je veliko olakšanje u EU. Na taj način se, vjeruje se, na duže staze olakšava život ne samo Grčkoj, već i ostatku euro-zone i cijele EU.

Grčka i euro su izbjegli još jedan, do sada moguche, najveći izazov. Da su Grci u nedjelju rekli - ne već dogovorenom paketu mjera stezanja kajiša, vodilo bi to neminovno njihovom izlasku iz euro-zone, što bi, opet, izazvalo ekonomske i političke posljedice ne samo po Grčku, već i cijelu evropsku konstrukciju. Zbog toga su evropski zvaničnici, koji su pred izbore izbjegavali da glasno razmišljaju o scenariju "šta poslije", danas, ne čekajući zvaničnu potvrdu izbornih reziultata, požurili da iskažu svoje zadovoljstvo.

"Grčki narod je rekao svoju riječ i mi u potpunosti poštujemo njihov demokratski izbor. Uvijek smo govorili da Grčka pripada evropskoj porodici, Uniji i euro-zoni. Oni su to jasno naglasili i mi smo sretni njihovim izborom. Sada treba da u djelo sprovedemo program prilagodjavanja i na tome možemo graditi, kako bi podstakli razvoj, zapošljavanje i prosperitet za grčki narod i spremni smo da im pomognemo da dostignu te ciljeve," rekao je predsjednik Evropskog savjeta, Herman Van Rompuj.

Predsjednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo je poručio da se nada da će grčka vlada uskoro biti formirana kako bi evropski zvaničnici mogli da razgovaraju sa tamošnjim vlastima o tome kako da pomognu Grčkoj.

"Očekujemo da će se Naravno, radićemo na bazi programa prilagodjavanja, koji je dogovoren izmedju Grčke i euro-zone. Želim da pošaljem jasnu poruku stanovnicima Grčke - uz vas smo, smatramo vašu zemlju članicom euro-zone, i spremni smo da vas podržimo, učinimo sve što je neophodno, kako bi se Grčka okrenula rastu i zapošljavanju. Vjerujem da je to i želja grčkog naroda, a svakako je to i želja EU. Ovo je put da se u Grčkoj poprave uslovi, ali i dokaz da euro-zona i Unija ostaju ujedinjene."

Predsjednik Evropskog parlamenta, Martin Šulc je naglasio da rezultat izbora u Grčkoj predstavlja ohrabrenje i za grčki narod i za EU:

"S jedne strane, u skoro vrijeme treba oformiti vladu, sposobnu da nosi reforme u zemlji i sa dovoljnom većinom u parlamentu i svježim mandatom grčkih glasača. To je zemlji potrebno - ova ekonomska i politička stagnacija se sada završava i mislim da je vladi poručeno da se drži EU, jer paket pomoći od 130 milijardi eura nije da bi se zemlja mučila, već da joj se pomogne. Zato je pridržavanje postignutog sporazulma u interesu Grčke, eura i EU . Mi u evropskim institucijama moramo vidjeti kako možemo poboljšati sporazum, da težina mjera ne padne na ledja običnih ljudi, koji ionako nose veliki teret."

U fijoke su u ostatku euro zone vracheni planovi poteza koje bi trebalo povući u slučaju odlaska Grčke iz zone zajedničke valute, ali je, čini se, ostala svijest o tome da je i takav razvoj stvari, u početku odbacivan bez komentara, sada se pokazao kao sasvim bio moguć.

Jos je uvijek puno nepoznanica. Kada i kako će se formirati nova grčka vlast i šta Grci podrazumjevaju pod najavom ponovnog pregovaranja o već usvojenom paketu evropske pomoći. Sa evropske strane se ponavlja da je sve već dogovoreno, a čini se da će istina biti negdje u sredini.
XS
SM
MD
LG