Linkovi

Finansijska i politička nesigurnost u Evropi


Predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi
Predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi

Uoči ključnih izbora u Grčkoj, najveće svetske ekonomije pripremaju se za eventualne poremećaje na tržištu

Centralne banke pojedinih najvećih svjetskih ekonomija spremne su da preduzmu mjere za stabilizaciju tržišta, u okviru priprema za moguće finansijske poremećaje ili javnu paniku nakon grčkih izbora. U svijetlu sve veće nesigurnosti, šef evropske Centralna banke Mario Dragi upozorava da se eurozona suočava sa ozbiljnim rizicima, naglašavajući da je ta finansijska institucija spremna da izdvoji više novca za likvidne banke kako bi se spriječili kreditni problemi u slučaju pogoršanja ekonomskih uslova.

Grčki zvaničnici pripremaju biračka mjesta za neizvjesne izbore u nedelju, na kojima bi mogla da bude donijeta odluka o budućnosti zemlje u eurozoni. Uoči ključnog glasanja, svjetske ekonomije pripremaju se za moguće poremećaje na tržištu.

Zvaničnici zemalja G20, čiji se lideri sastaju u Meksiku naredne nedjelje, kažu da su centralne banke, ako to bude potrebno, spremne da preduzmu mjere da stabilizuju finansijska tržišta, obezbjeđivanjem likvidnosti. Guverner Banke Engleske, Mervin King, već je najavio da će Britaniji ubaciti gotovinu u bankarski sektor, kako bi se omogućio protok kredita.

“Kriza u eurozoni stvorila je veliki crni oblak nesigurnosti, koji se nadvio ne samo nad eurozonom već i našom ekonomijom i cjelokupnom svjetskom ekonomijom.”

Predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi ističe da je ta finansijska institucija takođe spremna da reaguje.

"Evropska centralna banka je spremna da obezbijedi likvidnost za zdrave banke u zamjenu za odgovarajuće jemstvo. To smo radili tokom krize, u skladu sa našim zadatkom održavanja stabilnosti cijena u srednjoročnom periodu. I to ćemo nastaviti da radimo.”

Dragi je međutim dodao da su rizici ozbiljni i da političari moraju brzo da djeluju. Analitičari navode da centralne banke samo pripremaju vanredne planove za slučaj da Grčka napustio euro.

"Ukoliko se to dogodi, onda počinjemo da nagađamo kada će Španija otići, a kada Portugal i tako se sve urušava. Ne bi se završilo sa Grčkom, već samo počelo sa tom zemljom”, kaže ekonomista Džim Bjanko.

Upravo se Španija našla u središtu evropske krize, nakon što je prošlog vikenda zatražila finansijsku pomoć za svoje banke. Premijer Marijano Rahoj je o paketu pomoći razgovarao sa zvaničnikom Evropske komisije Hoakinom Almunjom. Evropski lideri žele da se sporazum finalizuje do sastanka u Briselu krajem mjeseca, dok Španija poručuje da je riješena da sprovede reforme.

Vrijednost evropskih akcija danas je porasla, dok investitori očekuju poteze centralnih banaka. Mnogo toga međutim zavisi od izbornog rezultata u Grčkoj i njegovih posledica po tržišta, eurozonu i globalnu ekonomiju.
XS
SM
MD
LG