Linkovi

Neizvesni izbori u Grčkoj


A man sits on the seawall near a dead tree at Muara Karang district in Jakarta.
A man sits on the seawall near a dead tree at Muara Karang district in Jakarta.

Ankete ukazuju da neće biti jasnog pobednika na izborima koje mnogi smatraju referendumom o budućnosti Grčke u eurozoni

Grčki političari ulažu poslednje napore da pridobiju birače na jednim od najvažnijih izbora u istoriji te zemlje i evrozone. To su drugi izbori na koji Grci izlaze u proteklih šest nedelja, i mnogi ih vide kao referendum o tome da li će Grčka ostati u evrozoni. U medjuvremenu, tenzije u zemlji rastu dok se političari, od ekstremne desnice do ekstremne levice, bore za glasove.

TV duele pred izbore trebalo bi da obeležava učtivost. Ali Grčka je u petoj godini recesije, i oseća se gnev u vazduhu. Nakon što su razmenili uvrede, portparol stranke ekstremne desnice – “Zlatna zora” – nasrnuo je na dvojicu gostiju iz levog krila. Zatim je ošamario Lianu Kaneli iz Komunističke partije… Političarka je ostala sa modricom na licu, a za portparolom Zlatne zore izdat je nalog za hapšenje.

Tenzija izmedju levice i desnice se manifestuje i na ulicama. Dve stranke koje su tradicionalno vladale Grčkom gotovo 40 godina izgubile su milione glasova. Mnogi Grci ih krive za nevolje u kojima se nalazi zemlja. Popularnost ekstremne desnice raste, što zabrinjava ove demonstrante.

Medjutim, ekstremna levica stiče još veću popularnost. Aleksis Cipras predvodi koaliciju Siriza. U roku od nekoliko meseci je, od relativno nepoznatog političara dospeo do toga da, prema mnogim anketama, vodi u izbornoj trci. On kaže da su uslovi za evropsko spasavanje Grčke suviše bolni za njegovu zemlju, i da o njima treba da se ponovo pregovara.

“Od ponedeljka, zajedno sa grčkim narodom, počinjemo novu eru. Eru velikih promena i velikih reformi. U ponedeljak će spasavanje Grčke biti prošlost. Ponedeljak će označiti novu eru razvoja, socijalne solidarnosti. Zajedno ćemo započeti promene u našoj zemlji.”

Prema najnovijim anketama, Cipras se nalazi rame uz rame sa liderom Nove demokratije, Antonisom Samarasom. Samaras je rešen da ubedi Grke da je jedini način da se spreči ekonomski kolaps – ostanak u evrozoni.

Ne možemo da igramo poker, da se kockamo Grčkom. Postoji staza odgovornosti, kada jasno znate šta hoćete, a mi kažemo da želimo evro, i želimo nove pregovore. Postoje drugi koji su neodredjeni, koji ne govore jasno šta žele, a po našem mišljenju, to je staza neodgovornosti.”

Mnogi Grci smatraju da bi najgori mogući scenario bio povratak drahme, valute za koju su Grci verovali da su je zauvek napustili pre više od deset godina. Vasilis Kapsis, koji je trenutno bez posla, kaže da bi povratak na drahmu bio – kastastrofalan.

“To bi značilo manje novca u mom džepu, ali i veću cenu robe. Za ljude poput nas, sa decom, posebno malom decom, to bi bilo veoma teško.”

Grčki ekspert Dionisis Dimitrakopulos, koji radi u Londonu, takodje primećuje da se, uprkos jačanju političkih ekstrema u Grčkoj, skoro svi slažu da žele da zadrže evro.

“Sve glavne stranke podržavaju to gledište. Neke marginalne stranke, kao što su komunisti, eksplicitno su rekli da žele povlačenje iz evrozone, ali taj predlog je jasno poražen u maju, a po meni, biće poražen opet u nedelju.”

Dimitrakopulos kaže da Grke takodje ujedinjuje to što ne žele još jedne izbore. Dva izborna ciklusa u šest nedelja bila su im dovoljna. Medjutim, ankete ukazuju da neće biti jasnog pobednika, a najverovatniji ishod je još jedna problematična koalicija.
XS
SM
MD
LG