Linkovi

Kipar preuzeo predsedništvo EU


Kiparski ministar spoljnih poslova Andreas Mavrojanis
Kiparski ministar spoljnih poslova Andreas Mavrojanis

Danas su i zvanično Danci predali predsjedništvo EU u ruke Kipranima kao novim predsjedavajućem EU na period os šest mjeseci.

Tokom danskog predsedavanja odškrinuta su vrata izlaska iz krize, Srbija je dobila kandidaturu a Crna Gora početak završnih pregovora. Medjutim, sjena na predsjedavanju ostaje prijetnja Šengenu, što je izazvalo i reakciju Evropskog parlamenta.

Pred sam kraj predsjedavanja, dok su se svi spremali na aplauz Dancima za dobro obavljeni posao, oni su, uz podršku evropskih ministara unutrašnjih poslova, neočekivano zadali udarac Šengenu, donoseći odluku da je to, prvenstveno stvar Evropskog savjeta i svake evropske članice posebno, čime su Komisiju ostavili razočaranu, a Parlament razgnevljenim:

"Ovo je sluccaj bez presedana! biche ovo tesska prepreka u saradnji
sa ministrima i zapanjujuche je da se sve ovo dessava u vrijeme
danskog predsjedavanja,"
poručio je predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

"Ići ćemo na sud, ovo nije dobar dan ni za Dansku, ni za Evropu. Ovo je najtužniji dan za sam Savjet ministara," Rebeka Harms, poslanica EVropskih zelenih.

Ipak treba reći da su Danci pomogli da se počne tražiti trajan izlaz iz krize, kada je riječ o proširenju, mogu se pohvaliti kanditatskoim statusom za Srbiju i početkom zavrssnih pregovora sa Crnom Gorom. Kipar, sa svoje strane, sa blagim strahom ulazi u Evropski savjet, jer već narednih dana treba da pomogne u usaglašavanju evropskog mehanizma finansijske supervizije. O Šengenu misle da je toliko dobar takav kakav je, da bi mu se željeli, čim ispune uvjete pridružiti. Kada je o Zapadnom Balkanu riječ, Kipar je jedna od 5 evropskih država koja nije priznala i odbija da prizna nezavisnost Kosova.

"Primjenićemo postojeći okvir i odluke Savjeta, to nije na nacionalnoj agendi postoje nesuglasice medju evropskim članicama, jer nas ima koji nismo priznali njegovu nezavisnost, ali to ne znači ništa preko onoga kakav je stav EU - neutralan pristup Kosovu, ali kakve god odkluke o tome budu donijete, mi chemo ih primjeniti," izjavio je tim povodom kiparski ministar inostranih poslova Andreas Mavrojanis.

A što se tiče proširenja, vjeruje se da će se Kiprani drzzati knjige, dakle - ni više ni manje od toga, što opet loptu vraća na domaći teren. Ipak, prema optimističnom scenariju za vrijeme Kiprana Beograd bi mogao dobiti datum početka pregovora, a Sarajevo konačno ispuniti uslove za kredibilnu aplikaciju za evropsko članstvo.
XS
SM
MD
LG