Linkovi

EU: Pomoć bankama, pregovori sa Crnom Gorom


Lideri EU su na samitu u Briselu odobrili direktnu pomoći španskim i italijanskim bankama, kao i početak pregovora sa Crnom Gorom.

Posle 13 sati pregovora , Evropa je još jednim kompromisom došla do rešenja koja nude Španiji i Iraliji način da izbjegnu bankrotstvo svojih banaka. Dogovoreno je da Brisel, zajedno sa Evropskom centralnom bankom, uspostavi mehanizam kontrole i usmjeravanja sredstava nacionalnim bankama. Uz ovo, večeras su i formalno otvoreni pregovori o prijemu sa Crnom Gorom.

Po hitnom postupku Evropska komisija će narednih dana sačiniti prijedlog mehanizma supervizije. Evropska centralna banka će biti ta koja će odlučivati kakve instrumente, koliko novca i na koji način će uputiti direktno posrnulim bankama. To ide u susret zahtjevu Italije i Španije i smatra se teško stečenim kompromisom sa Njemačkom, koja je, prije nego što da novac, željela vidjeti snaćnije ovlasti centralnih evropskih institucija.

"Na ovaj način zaista ostajemo na našoj šemi rezultata, nagrade, uslovljenosti i kontrole i mislim da smo donijeli važnu odluku," rekla je njemaccka kancelarka, Angela Merkel.

Danska premijerka i predsjedavajuća EU, Hele Torning-Šmit je naglasila:

"Mislim da je sporazum veoma čvrst i to je ono što su Italija i Španija tražile. I to je dobro ne samo za euro zemlje, već i za sve nas. Drugi je sporazum o razvoju i zapošljavanju i to je posebno važno jer će stvoriti nova radna mjesta i u vrijeme kada tako mnogo govorimo o krizi, konačno imamo svjetlu u tami."

Sada se čeka na Evropsku komisiju, koja je obećala da će u najskorije vrijeme sačiniti prijedlog mehanizma supervizije. Onda kada on bude i potvrdjen od strane država članica, biće moguće novac Evropskog stabilizacijskog fonda direktno upumpavati nacionalnim bankama radi njihove dokapitalizacije.

Početak pregovora sa Crnom Gorom je važan objema stranama. Crna Gora je sada u finalnoj fazi pristupanja Uniji, dok Evropljani, tačnije dansko predsjedništvo, u ovom koraku prepoznaje da privlačna snaga evropskih integracija, i pored zasićenja i krize, nije izgubila ni na snazi ni aktuelnosti.

Evo šta je o tome rekao danski ministar za evropska pitanja i predsjedavajući Savjetom ministara, Nikolaj Vamen:

"Danas je istorijski trenutak za Crnu Goru i za EU. Upravo smo zaključili prvi ministarski sastanak na početku pregovora o prijemu Crne Gore. Veoma pozitivan i konstruktivan sastanak, gdje smo jasno dali do znanja da je EU u potpunosti posvećena prijemu Crne Gore, te da je i Crna Gora posvećena tome da postane dio evropske porodice. Tokom danskog predsjedavanja smo uložili mnogo napora drzzechi otvorenim evropske perspekrtive Zapadnog Balkana, iako smo imali unutrašnju krizu i probleme koje smo morali da rješavamo. Ne smije se zaboraviti da je, birajući demokratiju, reforme i mir, Zapadni Balkan izabrao evropski put".

Pregovori o prijemu sa Crnom Gorom, započinju inače po novom tek usvojenom principu, nametnutom od strane evropskih članica koje sumnjičavo gledaju na stepen vladavine prava država Zapadnog Balkana. Tako će se sada prva otvarati i posljednja zatvarati upravo poglavlja pregovora koja se time bave i kako bi, na kraju pregovaračkog procesa, obje strane bile sigurne da su evropski standardi na tom polju ne samo usvojeni u obliku zakona, već i usvojeni u svakodnevnom životu.

"Pregovori za članstvo u Evropskoj uniji šansa su za nastavak reformi i dogradnju društva vladavine prava i za razbijanje nezasluženih stereotipa o Crnoj Gori," kazao je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Milan Roćen. Roćen je kazao da je budući adut Crne Gore što će Evropska agencija za suzbijanje kriminala Europol uraditi poseban izvještaj o njoj:

“Želimo da se objektivno sagledavaju procesi u Crnoj Gori, i zato smatramo da je za državu veliki plus to što će Europol biti uključen u proces i neće ocjene o Crnoj Gori zavisiti od bilo čijih impresija ili poluinformacija, stereotipa, i to je dobro ne samo za nas već i za sve zemlje koje žele u EU”, precizirao je Roćen.
XS
SM
MD
LG