Linkovi

Nova verzija ajfona, treća kamera i jeftiniji osnovni model


Izvršni direktor Epla Tim Kuk predstavlja novi Ajfon 11 na promociji u sedištu firme u Kupertinu, u Kaliforniji, 10. septembra 2019. (Foto: Reuters/Stephen Lam)
Izvršni direktor Epla Tim Kuk predstavlja novi Ajfon 11 na promociji u sedištu firme u Kupertinu, u Kaliforniji, 10. septembra 2019. (Foto: Reuters/Stephen Lam)

Kompanija Epl, suočena sa sve većom konkurencijom na tržištu pametnih telefona, predstavila je u utorak u Kaliforniji nove verzije ajfona.

Prezentaciju je otvorio izvršni direktor kompanije Tim Kuk.

"Za naše potrošače koji žele najsofisticiraniju tehnologiju, koja zaista ne poznaje granice, proizveli smo nešto specijalno i uzbuđen sam što to mogu da vam predstavim”.

Kuk je u sjedištu kompanije u Kupertinu, u Kaliforniji, predstavio Ajfon 11 Pro i Ajfon 11 Pro Maks - koji će imati treću kameru, što je već slučaj sa telefonima Eplovih rivala Samsung i Huavei.

"Sa ove tri kamere, imaćete nevjerovatnu kreativnu kontrolu. Možete da koristiti telefoto i stvarno zumirate ono što slikate, ili da napravite širi kadar i ispričate malo više, ili pak da koristite najširi kadar da bi u potpunosti otkrili okolinu”, kaže tehnoloki ekspert ​Vejn Lem.

Međutim, Epl je iznenadio potrošače cijenom osnovnog modela ajfon 11 od 700 dolara, što je 50 dolara jeftinije od prošlogodišnjeg Ajfona XR, dok će Ajfon Pro i Pro Maks koštati hiljadu dolara i više.

Smanjenje cijene rezultat je nedavnog trenda među potrošačima koji se svojih starih telefona odriču dugo nakon predstavljanja, novih, skupljih verzija, dodaje Lem.

"Imate ljude koji su platili hiljade dolara za telefone i vjerovatno neće kupovati nove naredne dvije ili tri godine. Znači, cilj je da se privuku vlasnici starije generacije telefona i veći broj onih koji trenutno ne koriste Eplov operativni sistem - IOS”.

Izvršni direktor Epla rekao da će svi koji kupe nove telefone ili poboljšane ajped kompjutere dobiti i besplatnu jednogodišnju pretplatu na novi servis za strimovanje, Epl TV plus, koji s radom počinje 1. novembra.

Kompanija je najavila da će novi korisnici servisa moći da vide originalne drame, komedije i drugi sadržaj za samo pet dolara mjesečno, što će biti velika konkurencija Netfliksu i drugim servisima za strimovanje.

Novi ajfoni i poboljšane verzije ajpeda i eplovih satova počeće da se prodaju 20. septembra.

XS
SM
MD
LG