Linkovi

Elitni univerziteti podneli tužbu zbog novog pravila o stranim studentima


Studenti na kampusu Univerziteta Harvard u Bostonu, arhiva (Foto: AP/Charles Krupa)

Univerzitet Harvard i Institut za tehnologiju Masačusetsa (MIT) podneli su u sredu tužbu protiv odluke administracije predsednika Donalda Trampa da zabrani stranim studentima da ostanu u Americi, ako im ove jeseni sva predavanja budu na internetu, prenosi agencija Asošijeted pres.

Tužbom, koja je podneta u federalnom sudu u Bostonu, pokušavaju se sprečiti federalne imigracione vlasti da sprovedu novo pravilo kojim se, kako tvrde univerziteti, krši Zakon o administrativnoj proceduri zato što zvaničnici nisu dali adekvatno opravdanje za tu politiku, niti ostavili prostora za komentare javnosti. Trampova administracije nije komentarisala tužbu.

Agencija za imigraciju i carinu (ICE) u ponedeljak je obavestila koledže da će stranti studenti biti primorani da napuste SAD ili da se prebace na drugi koledž ako njihove škole na jesen budu držale sve časove na internetu.

Tim studentima neće biti izdate nove vize, dok će stranim državljanima na univerzitetima koji nude kombinaciju predavanja na internetu i u učionici, biti zabranjeno da uzimaju samo onlajn časove.

Strani studenti neće biti izuzeti iz novih smernica čak i ako su njihove škole primorane da zbog pandemije koronavirusa drže sva predavanja na internetu tokom jeseni.

Smernice su objavljene istog dana kada je Harvard najavio da će na jesen sva predavanja i dalje biti na internetu. Taj univerzitet je saopštio da će nova mera sprečiti mnoge od 5 hiljada stranih studenata da ostanu u SAD.

Predsednik Harvarda Lorens Bakau rekao je da je uredba doneta bez prethodnog upozorenja i da njenu "okrutnost" nadmašuje samo njena "bezobzirnost".

“Čini se da je namerno doneta da bi se izvršio pritisak na koledže i univerzitete da ove jeseni otvore učionice na kampusu, bez obzira na strahovanja u pogledu zdravlja i bezbednosti studenata, predavača i drugih. Ovo se događa u trenutku kada se u Sjedinjenim Državama beleže rekordni dnevni broj novozaraženih, sa više od 300 hiljada novih slučajeva od 1. jula", naveo je Bakau.

Nove smernice kritikovali su univerziteti širom SAD koji kažu da strani studenti zauzimaju važno mesto u njihovim zajednicama. Mnoge škole takođe zavise od prihoda od školarina stranih studenata, koji obično plaćaju više za školovanje.

Desetine koledža saopštilo je da planira da na jesen drži neke časove u učionicama, mada neki kažu da je to previše riskantno. Univerzitet južne Kalifornije je prošle nedelje odustao od planova da vrati studente na kampus i najavio da će ppredavanja biti uglavnom ili isključivo na internetu.

Američke koledže i univerzitete pohađa više od milion stranih studenata.

Uprkos novim merama, Stejt department je saopštio da su strani studenti dobrodošli u SAD, i da će mnogi imati priliku da se i dalje školuju u Americi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG