Linkovi

Lavov: Pet osoba povređeno u napadu na skladište goriva i vojnu fabriku


Dim nad Lavovim
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Dim nad Lavovim

Grad Lavov na zapadu Ukrajine u subotu su pogodile četiri rakete, objavili su lokalni zvaničnici.

Grad koji se nalazi šezdeset kilometara od Poljske, koja je članica Severnoatlantske alijanse, do sad se nije našao na meti bombardovanja i borbi koje su opustošile više ukrajinskih gradova od početka ruske invazije 24. februara.

Guverner lavovske oblasti Maksim Kozicki objavio je da je pet osoba ranjeno pošto su dve rakete pogodile skladište goriva, a potom još dve vojnu fabriku.

Kozicki je tokom dana objavljivao i informacije o eksplozijama u istočnom predgrađu Lavova.

Raketni napad se dogodio u vreme dok je amerčki predsednik Džozef Bajden boravio u poljskoj prestonici Varšavi – gde je u govoru osudio rusku agresiju i nastojao da uveri Ukrajinu u nepokolebljivu podršku Sjedinjenih Država.

Tim udarima agressor šalje pozdrave predsedniku Bajdenu koji je u Poljskoj“, ironično je primetio gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij, rekavši da je Rusija ispalila rakete iz grada Sevastopolja na Krimu ukrajinskom polustrvu koje je nelegalno 2014. godine.

Agencija Rojters javlja da ruske vlasti još nisu komentarisale napade u Lavovu.

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak ukazao je da su napadi pokazali da Rusija želi da zastraši Ukrajinu i strane diplomate koje su premestile svoje ambasade u taj grad Lavov smatrajući ga bezbednijm od prestonice Kijeva.

Ukrajina definitivno ne treba da se plaši ovakvih zločina Rusa i želim još jednom da kažem svojim zapadnim partnerima – zatvorite nebo, pokažite snagu“, poručio je Jermak koristeći servis Telegram.

Time je aludirao na učestale apele ukrajinskih zvaničnika da se nad Ukrajinom uvede zabrana letova – što NATO odbacuje navodeći da bi to doprinelo eskalaciji sukoba.

Pre ruske invazije u Lavovu je živelo od oko 717.000 građana. U međuvremenu, postao je utočište hiljadama porodica koje su bežale od borbi u istočnoj, južnoj i centralnoj Ukrajini, kao i onima koji su u tranzitu na putu do neke od susdenih zemalja.

XS
SM
MD
LG