Linkovi

Ukrajinske snage potiskuju Ruse istočno od Kijeva


Gust dim iznad uništenog skladišta posle ruskh napada na predgrađa Kijeva (Foto: AP/Vadim Ghirda
Gust dim iznad uništenog skladišta posle ruskh napada na predgrađa Kijeva (Foto: AP/Vadim Ghirda

Ukrajinske trupe ponovo preuzimaju kontrolu nad gradovima istočno od Kijeva, a ruske snage koje su pokušavala da osvoje prestonicu moraju da se oslanjaju na zalihe koje su već prenapregnute, saopštila je petak Britanija, što je do sada jedan od najsnažnijih nagovještaja promene zamaha u ratu, prenosi agencija Rojters.

Gradonačelnik predgrađa istočno od Kijeva saopštio je da su ukrajinske snage ponovo osvojile obližnje selo i da hiljade civila napuštaju područje posle poziva vlasti da se evakuišu zbog kontra-napada.

Mesec dana od početka invazije, ruske trupe nisu uspele da osvoje ni jedan veliki ukrajinski grad. Ofanziva čiji cilj je, kako veruju zapadne zemlje, da se brzo zbaci vlada predsednika Volodimira Zelenskog, zaustavljena je na ulazu u Kijev.

Ruske snage umesto toga bombarduju i opkoljavaju gradove i razaraju rezidencijalna područja, zbog čega je četvrtina od 44 miliona stanovnika napustila svoje domove.

Borbene linije blizu Kijeva nisu se pomerale nedeljama, a dve glavne ruske oklopne jedinice pretile su sa severozapada i istoka. Međutim, prema novim britanskim obaveštajnim podacima, ukrajinska kontraofanziva potisnula je Ruse dalje prema istoku.

"Ukrajinski kontranapadi i oslanjanje ruskih snaga na već preopterećene zalihe omogućili su Ukrajini da ponovo upostavi kontrolu nad gradovima i odbrambenim pozicijama do 35 kilometara istočno od Kijeva", navelo je britansko Ministarstvo odbrane.

Volodimir Borisenko, gradonačelnik Borispolja, istočnog predgrađa gde se nalazi glavni kijevski aerodrom, rekao je da je 20.000 civila napustilo to područje, posle poziva da se evakuišu kako bi ukrajinske trupe mogle dalje da potisnu ruske snage.

Na drugom glavnom frontu izvan Kijeva, na severozapadu prestonice, ukrajinske snage pokušavaju da opkole ruske trupe u predgrađima Irpinu, Buči i Hostmelu, koja su razorena u žestokim borbama prteklih nekoliko nedelja.

XS
SM
MD
LG