Linkovi

UN: Ruski napadi na ukrajinske civile verovatno su kršenje međunarodnog humanitarnog prava


Snimak načinjen dronom na kom se vide stambene zgrade uništene u bombardovanju Marijupolja, Ukrajina, 14. marta 2022.
Snimak načinjen dronom na kom se vide stambene zgrade uništene u bombardovanju Marijupolja, Ukrajina, 14. marta 2022.

UN-ovi posmatrači stanja ljudskih u Ukrajini osuđuju upotrebu eksplozivnog oružja i neselektivne napade ruskih vojnih snaga na civile i civilnu infrastrukturu kao verovatno kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Od kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu pre mesec dana, Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava izveštava da je najmanje 1.035 civila ubijeno, a oko 1.650 povređeno. Kaže se da je teško tačno izračunati broj žrtava dok je brutalni rat u toku.

Međutim, ono što je izvesno jeste da se broj poginulih i ljudska patnja u gradovima, mestima i selima širom Ukrajine povećava iz dana u dan. Šef misije za praćenje ljudskih prava u Ukrajini Matilda Bogner kaže da je najveću zabrinutost izaziva široka upotreba eksplozivnog oružja u naseljenim područjima.

Govoreći preko video linka iz grada Užgoroda na zapadu Ukrajine, Bogner je rekla da su ruske vojne snage naširoko koristile projektile, teške artiljerijske granate, rakete i drugo eksplozivno oružje, kao i vazdušne napade u ili blizu naseljenih područja.

"Privatne kuće, višespratne stambene zgrade, administrativne zgrade, medicinski i obrazovni objekti, vodovodne stanice, električni sistemi su uništeni u masovnim razmerama, sa katastrofalnim posledicama po civile i njihova ljudska prava, uključujući njihova prava na zdravlje, hranu, voda, obrazovanje i stanovanje".

Bogner potvrđuje da su Rusi upotrebljavali kasetnu municiju i kaže da posmatrači ispituju navode o tome da su i ukrajinske snage upotrebljavale kasetnu municiju. Ona kaže da napadi tim oružjem prouzrokuju nemerljivu patnju i da mogu predstavljati ratne zločine.

"Od 24. februara dobili smo navode da ruske snage pucaju na civile i ubijaju ih u automobilima tokom evakuacije, bez preduzimanja izvodljivih mera predostrožnosti ili davanja efektivnog upozorenja unapred. Takođe pratimo druge navode da su ruske snage ubijale civile, uključujući i tokom mirnih okupljanja".

Bogner kaže da posmatrači istražuju navode da su hiljade ljudi koji su pobegli iz grada Mariupolja i drugih oblasti prisilno deportovani u Rusku Federaciju i da su, navodno, taoci ruskih vlasti. Ona kaže da posmatrači UN do sada nisu mogli da provere da li su ukrajinski civili koji su otišli u Rusiju tamo nasilno premešteni.

XS
SM
MD
LG