Linkovi

Ekonomija i poraz ID prioriteti demokrata


Senders, Klinton i O'Meli tokom sinoćnje debate u Mančesteru, u državi Nju Hempšir

Pretendenti na predsedničku nominaciju Demokratske stranke Berni Senders, Hilari Klinton i Martin O'Meli veruju u koalicioni pristup borbe protiv islamske ekstremističke grupe koja pokušava da stvori kalifat na teritoriji Sirije i Iraka...

U američkoj saveznoj državi Nju Hempšir, u kojoj će se za manje od dva meseca, 9. februara, građani izjašnjavati na primarnim izborima, sinoć je održana poslednja debata pretendenata na predsedničku nominaciju Demokratske stranke u 2015. godini.

Troje kandidata, bivša državna sekretarka Hilari Klinton, senator iz Vermonta Berni Senders i nekadašnji guverner države Merilend Martin O'Meli su kao svoje prioritete istakli usredsređivanje na američku ekonomiju i poraz grupe koja sebe naziva Islamska država.

Senator Senders je naglasio da se SAD ne mogu smatrati svetskim policajcem i da borba protiv Islamske države zahteva koaliciju u kojoj će se naći Rusija i muslimanske zemlje iz regiona.

Koalicioni pristup podržava i Klinton, koja je dodala da postoji potreba za podrškom od strane sunitskih i kurdskih snaga. Ona je ocenila da bi slanje američkih kopnenih trupa nazad u taj region bila strateška greška, jer je "to upravo ono što ekstremisti žele da vide".

Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja na nacionalnom nivou, pred sinoćnju debatu, Klinton je imala prednost u odnosu na Sendersa za više od 20 procenata, s tim da je razlika u Ajovi, gde će se 1. februara održati prvi stranački skupovi - nešto manja. Senders ima malu prednost u anketama u Nju Hempširu, dok O'Meli ima jednocifrenu podršku birača u svim istraživanjima.

XS
SM
MD
LG