Linkovi

SAD: Održana druga demokratska debata


Berni Sanders, Hilari Klinton i Martin O Mali na debati u De Moinu u Ajovi.
Berni Sanders, Hilari Klinton i Martin O Mali na debati u De Moinu u Ajovi.

Demokratski predsednički pretendenti u Americi su obećali agresivniju borbu protiv Islamske Države, ali nisu pružili specifične detalje kako planiraju da to učine, tokom sinoćnje druge debate u okviru kampanje za primarne izbore održane u Ajovi.

Bivša državna sekretarka Hilari Klinton, koja je trenutno favorit, pokazala je da je najiskusniji kandidat na planu inostrane politike. Ona je istakla kako nema sumnje da treba na daleko otvoreniji i kooperativniji način da udružimo sve raspoložive resurse, a ne samo vojnu silu koja bi trebalo da bude korišćena kao poslednja instanca, već diplomatiju, razvojnu pomoć, organe za sprovodjenje zakona, kao i razmenu obaveštajnih podataka.

U svetlu napada u Parizu kandidati su pokušali da nadmaše jedan drugog kad je u pitanju rešenje za uništenje ISIS-a.

Senator Berni Sanders je izneo argument da je katastrofalna invazija na Irak, kojoj se sam svojevremeno oštro protivio, dovela do kompletne nestabilnosti u regionu i jačanja Al Kaide i ISIS-a.

Bivši guverner Merilenda, Martin O Mali je istakao da uloga Amerike u svetu nije da idemo planetom tražeći nove diktatore koje treba srušiti sa vlasti, već da postanemo zrak nade. Hilari Klinton uživa 22 posto veću podr[ku od Bernija Sandersa dok je O Mali daleko iza.

XS
SM
MD
LG