Linkovi

Ko je pobednik demokratske debate?


Kandidati za predsedničku nominaciju Demokratske stranke tokom debate u Las Vegasu
Kandidati za predsedničku nominaciju Demokratske stranke tokom debate u Las Vegasu

Dok je trajala debata demokratskih pretendenata, njihove pristalice su iza scene pokušavale su da ubijede ostale zašto je njihov kandidat najbolji za stranku.

Prije početka debate, pristalice Hilari Klinton u plavom i Bernija Sandersa u crvenom okupile su se na glavnoj ulici u Las Vegasu. Ričard Mank kaže da podržava Klinton zbog njenog spoljnopolitičkog iskustva.

“Ona ima ogromno iskustvo kada je riječ o svjetskim pitanjima, ne samo američkim”.

Debora Tomson podržava Sandersa.

“Medicinska sam sestra 30 godina. Radila sam u četiri okruga i nikada nisam vidjela tako loš odnos prema pacijentima u Sjedinjenim Državama”.

Kandidati su tokom debate raspravljali o mnogim temama, od spoljne politike i imigracije do ekonomije i oružanog nasilja. Ko je onda pobjednik, prema mišljenju onih koji pokušavaju da oblikuju mišljenje javnosti? Evo kako je na to pitanje odgovorila članica Kongresa iz Kalifornije, Džudi Ču koja podržava Klinton.

“Jasno je da je ona pobjednik debate. Izgledala je veoma odlučno, kada je govorila o pitanjima poput oružanog nasilja, imigracije, plaćenog bolovanja. Što je najvažnije, bila bi prva žena predsjednik SAD”.

Međutim, nisu svi saglasni sa tom konstatacijom.

“Mislim da je Berni pobjednik debate zbog pitanja o kojima se raspravljalo. Berni Sanders ima agendu za cjelokupnu kampanju i on je govorio o srednjoj klasi”, kaže šef izbornog štaba Bernija Sandersa Ed Šulc.

“Kada je guverner O’Meli čvrsto zastupao svoje stavove na toj sceni, bio je očigledan pobjednik”, smatra pristalica Martina O'Melija Ivet Luis.

U debati su učestvovali i bivši senatori iz Virdžinije i Rod Ajlenda, Džim Veb i Linkoln Čejfi, koji se žalio da pojedini kandidati nisu dobili isto vrijeme kao i ostali.

“Bilo je teško dobiti vrijeme samo da odgovorite na pitanja, kojih je bilo mnogo. Par nas nije ni imalo šansu da odgovori”.

U Las Vegasu sinoć nije bio potpredsjednik SAD Džozef Bajden koji još nije odlučio da li će se kandidovati za predsjednika. To nije spriječilo grupu pod nazivom” Regrutujte Bajdena”, da juče objavi ovu reklamu u kojoj se potpredsjednik poziva da uđe u izbornu trku. Članica Predstavničkog doma Debi Vaserman-Šulc, iz Nacionalnog komiteta Demokratske stranke, kaže da će još jedan kandidat podstaći veći entuzijazam.

To može samo da bude pozitivno”.

Šon Spajser iz Nacionalnog komiteta Republikanske stranke ima drugačije mišljenje.

“Hilari Klinton je stvarno imala šansu da zasijeni ostala četiri kandidata i to nije uradila. To je još jedan razlog za Džoa Bajdena da se uključi u trku”.

Mnoge pristalice Hilari Klinton i Bernija Sandersa kažu da neće uzeti u obzir Bajdenovu kandidaturu, zato što planiraju da budu uz svoje kandidate do kraja.

XS
SM
MD
LG