Linkovi

COP 28: Svetski lideri dogovorili postepeno ukidanje upotrebe fosilnih goriva


Predsedavajući samita COP28 Sultan al-Džaber (Foto: AP/Kamran Jebreili)
Predsedavajući samita COP28 Sultan al-Džaber (Foto: AP/Kamran Jebreili)

Delegati iz skoro 200 zemalja dogovorili su se u sredu na klimatskom samitu Ujedinjenih nacija u Dubaiju da smanje upotrebu fosilnih goriva.

Sporazum je postignut posle dvonedeljnih pregovora i ima za cilj eliminaciju glavnih pokretača emisije gasova sa efektom staklene bašte koji zagrevaju planetu.

Više od 100 nacija se zalagalo za još jaču definiciju, tražeći eksplicitno „postepeno ukidanje“ fosilnih goriva.

Konačni sporazum umesto toga poziva na „prelazak sa fosilnih goriva u energetskim sistemima, na pravedan, uredan i pravičan način, ubrzavajući akciju u ovoj kritičnoj deceniji“.

Pored postepenog ukidanja upotrebe fosilnih goriva, sporazum takođe poziva na utrostručenje kapaciteta obnovljive energije do 2050. i ubrzanje tehnologije kao što je hvatanje i skladištenje ugljenika.

„Onima koji su se protivili jasnom spominjanju postepenog ukidanja fosilnih goriva u tekstu #COP28, želim da kažem da je to neizbežno, sviđalo se to njima ili ne“, napisao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš na društvenoj mreži Eks . „Nadajmo se da neće biti prekasno.“

Prema Programu Ujedinjenih nacija za životnu sredinu, fosilna goriva trenutno snabdevaju oko 80 odsto svetske energije, uključujući dve trećine električne energije.

Implementacija sporazuma biće u rukama pojedinačnih zemalja i kako one prilagođavaju sopstvene politike i investicije.

XS
SM
MD
LG