Linkovi

Opasno zagađenje vazduha u Delhiju, vlasti uvode ograničenja za vozila


Smog u Nju Delhiju, Indiji 9
Smog u Nju Delhiju, Indiji 9

Indijski grad Delhi će sledeće nedelje ograničiti upotrebu vozila u sklopu borbe protiv povećanja zagađenja, jer je kvalitet vazduha u prestonici veoma loš treći dan zaredom.

Nju Delhi se svake godine svrstava među najzagađenije gradove na svetu uoči početka zime, kada slabi vetrovi i niske temperature zadržavaju zagađenja iz različitih izvora - vozila, industrije, građevinske prašine i ostataka useva koji sagorevaju na obližnjim poljima.

Gusti smog obavio je u ponedeljak ujutru savezni sekretarijat i predsedničku palatu u srcu grada i smanjio vidljivost u drugim delovima. Istovremeno raste negodovanje javnosti zbog opasnog kvaliteta vazduha i grad je produžio zatvaranje osnovnih škola do 10. novembra.

Lokalna vlada je saopštila da će od 13. do 20. novembra uvesti pravilo „par-nepar“ kako bi ublažila nivoe zagađenja za koje se očekuje da će porasti nakon hinduističkog festivala Divali 12. novembra, kada se često bacaju petarde, uprkos zabrani .

Pravilo će dozvoliti vozilima sa neparnim registarskim brojevima da se kreću na neparne datume, kao što će biti slučaj i obrnuto – sa parnim tablicama i datumima.

Stručnjaci za životnu sredinu su ranije rekli da je to pravilo, koje je nametano više puta sa nekim varijacijama od 2016. godine, bilo efikasnije u uklanjanju zagušenja puteva i manje efikasno u smanjenju zagađenja.

Humajunova grobnica u Nju Delhiju (Foto: REUTERS/Anushree Fadnavis)
Humajunova grobnica u Nju Delhiju (Foto: REUTERS/Anushree Fadnavis)

"S obzirom na sve veće zagađenje, u Delhiju će biti nametnuto pravilo par-nepar", rekao je novinarima Gopal Rai, lokalni ministar životne sredine, dodajući da će u utorak biti održan sastanak sa policijom i sekretarijatom za saobraćaj kako bi se odlučilo o primeni.

Kvalitet vazduha je bio "ozbiljno loš" treći dan zaredom u ponedeljak, što Delhi čini drugim najzagađenijim gradom na svetu, iza Lahorea u Pakistanu, prema aplikaciji IQAir koja meri parametre u realnom vremenu.

Meč Svetskog prvenstva u kriketu između Šri Lanke i Bangladeša, međutim, održan je u ponedeljak, a organizatori su instalirali prečišćivače vazduha u svlačionicama i koristili prskalice za vodu kako bi smanjili zagađenje.

Pored pravila par-nepar, uvedena je i mera suspenzije građevinskih radova za javne projekte u regionu glavnog grada i ograničenja ulaska kamiona i teških vozila u Delhi.

Analiza 25 istraživačkih studija časopisa Down To Earth, objavljena u nedelju, pokazala je da loš kvalitet vazduha utiče na težinu beba po rođenju, prevremene porođaje, stopu mrtvorođene dece, kašnjenje u razvoju, ograničen rast dece, pa čak i smrt.

XS
SM
MD
LG