Linkovi

Leto koje oborilo sve temperaturne rekorde


Volonter koristi mali ventilator da se rashladi dok čeka dolazak pape Franje nedaleko od Lisabona (Foto: AP Photo/Armando Franca)
Volonter koristi mali ventilator da se rashladi dok čeka dolazak pape Franje nedaleko od Lisabona (Foto: AP Photo/Armando Franca)

Na severnoj hemisferi Zemlje zabeleženo je najtoplije leto otkako se sprovode atmosferska merenja, sa rekordno toplim avgustom koji je završio sezonu brutalnih i smrtonosnih temperatura, saopštila je Svetska meteorološka organizacija (SMO).

Prošli mesec nije bio samo najtopliji avgust koji su naučnici zabeležili sa modernom opremom, već je to bio i drugi najtopliji mesec, iza jula 2023, objavili su SMO i evropska klimatska služba Kopernikus.

Avgust je bio oko 1,5 stepeni Celzijusa topliji od predindustrijskih proseka. To je prag koji svet pokušava da ne pređe, iako su naučnici više zabrinuti zbog porasta temperatura tokom decenija, a ne samo zbog promene u jednom mesecu.

Svetski okeani, koji zauzimaju više od 70 odsto Zemljine površine, bili su najtopliji ikada - skoro 21 stepen Celzijusa. Tri meseca zaredom su naučnici beležili visoke temperature okeana, saopštili su SMO i Kopernikus.

„Klimatski slom je počeo", rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš u saopštenju.

Do sada, 2023. je druga najtoplija godina u istoriji, iza 2016, prema Kopernikusu.

Naučnici za to okrivljuju klimatske promene koje uzrokovao čovek zbog sagorevanja uglja, nafte i prirodnog gasa u kombinaciji sa El Ninjom, što je privremeno zagrevanje delova Tihog okeana koje menja vremenske prilike širom sveta.

Obično El Ninjo, koji je počeo ranije ove godine, dodaje toplotu globalnim temperaturama, ali više u njegovoj drugoj godini. Klimatolog Endrju Viver rekao je da brojke koje su objavili SMO i Kopernikus ne predstavljaju iznenađenje, žaleći se kako vlade nisu dovoljno ozbiljno shvatile pitanje globalnog zagrevanja. On je izrazio zabrinutost da će javnost zaboraviti na to pitanje kada temperature ponovo padnu.

„Vreme je da svetski lideri počnu da govore istinu“, rekao je Viver, profesor Univerziteta Viktorija u Kanadi.

„Nećemo ograničiti zagrevanje na 1,5 stepen; nećemo ograničiti ni zagrevanje na dva stepena. Sada moramo da radimo na tome da sprečimo zagrevanje od tri stepena. To je nivo koji će izazvati haos širom sveta“.

Kopernikus, odeljenje svemirskog programa Evropske unije, ima zapise koji sežu do 1940, ali u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Državama, globalni rekordi sežu do sredine 1800-ih i očekuje se da će te meteorološke i naučne agencije uskoro utvrditi da je ovo leto oborilo rekord.

„Ono što vidimo, nisu samo novi ekstremi, već i konstantnost ovih rekordnih vremenskih uslova. Oni utiču na ljude i planetu i jasna su posledica zagrevanja klimatskog sistema“, rekao je Karlo Buontempo, direktor Službe za klimatske promene Kopernikus.

Naučnici su koristili godove drveća, jezgra leda i druge parametre da bi procenili da su temperature sada više nego u poslednjih 120.000 godina.

Svet je i ranije bio topliji, ali to je bilo pre ljudske civilizacije, nivoi mora su bili mnogo viši, a polovi nisu bili ledeni. Do sada su dnevne septembarske temperature više od ranijih proseka za ovo doba godine, prema klimatskoj analizi Univerziteta Mejn.

Dok su okeani i temperatura vazduha dostizali rekordne nivoe, na Antarktiku su ponovo zabeleženi rekordno niski nivoi količine morskog leda, saopštio je SMO.

„Obim antarktičkog morskog leda bukvalno je van lista, a globalna temperatura površine mora ponovo je bila na novom rekordu“, rekao je Peteri Talas, generalni sekretar SMO.

„Vredi napomenuti da se ovo dešava PRE nego što vidimo potpuni uticaj zagrevanja izazvanog El Ninjom, koji se obično odigrava u drugoj godini nakon što se razvije".

Snažni El Ninjo se poklopio sa najvišim temperaturama svih vremena 2016.

Meteorološka agencija UN objavila je predviđanja koja sugerišu da će jedna od narednih pet godina na Zemlji biti za 1,5 stepeni Celzijusa toplija nego sredinom 19. veka. Granica od 1,5 stepeni Celzijusa je veoma važna.

UN su takođe predvidele 98 odsto šansi da se obori rekord iz 2016. u sledeće četiri godine. Nova očitavanja o visokim globalnim temperaturama došla su pošto je SMO u sredu objavio bilten o kvalitetu vazduha i klimi, napominjući da je ekstremna toplota, praćena šumskim požarima i pustinjskom prašinom, uticala na kvalitet vazduha, zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Lorenco Labrador, naučni savetnik SMO požalio se zbog pogoršanja kvaliteta vazduha širom sveta i naveo „rekordnu sezonu požara“ u mnogim delovima sveta, uključujući zapadnu Kanadu i Evropu.

„Ako se toplotni talasi povećaju kao rezultat El Ninja, verovatno možemo očekivati dalju degradaciju kvaliteta vazduha u celini“, kazao je on.

XS
SM
MD
LG