Linkovi

Egipat: Protest protiv vojne vlade


Protesti u Egiptu
Protesti u Egiptu

Vladajući vojni savet istovremeno optužio oba predsednička kandidata da povećavaju tenzije u zemlji time što su preuranjeno proglasili pobedu

Hiljade Egipćana, većinom islamista, okupile su se danas na kairskom trgu Tahrir. Oni su protestovali protiv privremene vojne vlade, optužujući je da pokušava da zadrži vlast u svojim rukama i zahtevajući da izborna komisija ne odlaže rezultate prošlonedeljnog drugog kruga predsedničkih izbora.

Izborna komisija je odložila objavljivanje rezultata da bi, kako je saopšteno, istražila navode oba kandidata o izbornoj prevari. U medjuvremenu vladajući vojni savet je optužio oba kandidata, predstavnika Muslimanskog bratstva, Mohameda Morsija i bivšeg premijera, Ahmeda Šafika da povećavaju tenzije u zemlji time što su preuranjeno proglasili pobedu.

Egipatska novinska agencija MENA izvestila je da bi rezultati izbora mogli da budu objavljeni u subotu ili u nedelju. Odlaganje objavljivanja rezultata samo je deo političke krize u Egiptu. Vojni savet je prethodno usvojio niz mera kojima je učvrstio svoju vlast, uključujući i raspuštanje parlamenta u kojem su islamističke stranke imale većinu.
XS
SM
MD
LG