Linkovi

Egipat: Islamistički kandidat proglasio pobedu


Mohamed Morsi i njegove pristalice proslavljaju pobedu u izbornom štabu u Kairu
Mohamed Morsi i njegove pristalice proslavljaju pobedu u izbornom štabu u Kairu

Odmah po zatvaranju biračkih mesta, egipatski vladajući Vojni savet usvojio je novi privremeni ustav, kojim se smanjuju predsednička ovlašćenja.

Egipatski islamistički lider, Mohamed Morsi proglasio je pobedu na prvim predsedničkim izborima održanim posle obaranja bivšeg predsednika Hosnija Mubaraka prošlog marta. Tu tvrdnju osoporava, suparnički predsednički kandidat, bivši premijer u Mubarakovoj vladi Ahmed Šafik. U međuvremenu egipatsko vojno vođstvo proširilio je sopstvena ovlašćenja.

Muslimansko bratstvo saopštilo je da preliminarni izborni rezultati ukazuju da je njihov kandidat Mohamed Morsi u drugom izbornom krugu osvojio oko 52 odsto, a Šafik oko 48 odsto glasova. Bratstvo zasniva pomenute rezultate na podacima svojih predstavnika na gotovo svim biralištima u zemlji.

Morsi je u svom obraćanju biračima rekao da će predsedničku dužnost obavljati kao lider svih Egipćana, muslimana i hrišćana uz obećanje da neće tražiti osvetu nad političkim protivnicima Muslimanskog bratstva.

Pozdravljam sve Egipćane i obećavam da ću se ponašati kao brat prema svima, kao otac, kao jedan od njih, koji ima iste probleme i brige kao svi ostali, i koji radi u službi svih,“ rekao je Morsi.

Pomoćnici suparničkog kandidata, Šafika, optužuju Islamiste za „otmicu“ izbornog procesa, jer nisu sačekali zvanične rezultate izborne komisije, koji se očekuju sutra.

„Ne žurimo se sa objavljivanjem bilo kakvih rezultata jer su za to jedino ovlašćene više izborne vlasti. Naš odgovor na izjavu Muslimanskog bratstva jeste da su preuranili,“ rekao je Mahmud Farag, koordinator kampanje Ahmeda Šafika.

Odmah po zatvaranju izbornih mesta, egipatski vladajući Vojni savet usvojio je novi privremeni ustav, kojim se smanjuju predsednička ovlašćenja. Vojni savet je preuzeo vlast posle svrgavanja Mubaraka u martu prošle godine. Savet je obećao da će 1. jula predati vlast novoizabranom predsedniku
XS
SM
MD
LG