Linkovi

Klinton: Vojni savet da ispuni obećanje


Predizborni posteri sa likovima kandidata Mohameda Morsija i Ahmeda Šafika
Predizborni posteri sa likovima kandidata Mohameda Morsija i Ahmeda Šafika

Hilari Klinton izjavila da egipatski vladajući Vojni savet mora da ispuni obećanu predaju vlasti pobedniku predsedničkih izbora

U jeku odluke egipatske državne izborne komisije da odloži objavu rezultata drugog kruga predsedničkih izbora, američka drzavna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da egipatski vladajući Vojni savet mora da ispuni obećanu predaju vlasti pobedniku drugog kruga predsedničkih izbora, održanih proslog vikenda u Egiptu.

Klinton je to rekla u sinoćnom intervju za TV program Čarli Rouz.

“Smatramo da je imperativ da vojska ispuni svoje obećanje narodu Egipta da će predati vlast legitimnom izbornom pobedniku. Još ne znamo ko će biti proglašen pobednikom, ali smatramo da vojska mora da ispuni preuzetu obavezu, a prošlonedeljni potezi su očigledno zabrinjavajući”.

Egipatska izborna komisija saopštila je juče da zbog velikog broja neispitanih žalbi o izbornoj krađi odlaže objavljivanje izbornih rezultata. Komisija nije navela novi datum, kada će saopštiti izbornu volju građana Egipta, što je podstaklo još veću napetost u zemlji. Komisija je takođe saopštila da ce nastaviti sa ispitivanjem oko 400 žalbi koje su podnela dvojica predsedničkih kandidata, Mohamed Morsi iz Muslimanskog bratsva i bivši premijer, Ahmed Šafik.

Pristalice Mulsimanskog bratstva su sumnjičavi prema odlaganju objave izborne komisije.

“Rezultati su stoprocentno tačni, bez ikakvih problema. Preliminarni rezultati su već objavljeni I, svi znaju da je Mohamed Morsi pobednik. Mislim da odlaganje objave izbornog rezultata predstavlja puč Vojnog saveta, nema drugog objašnjenja”, kaže Mohamed al Helv.

Izborni štab Ahemda Šafika je saopštio da će prihvatiti odluku izborne komisije.

Kandidat Šafik će prihvatiti rezultate bez obzira na ishod, u stvari on je već više puta naglasio I to sada ponavljamo, ukoliko je Morsi pobednik prvi telefonski poziv će dobiti od kandidata Šafika. Kandidat Šafik će ujedno ponuditi da pomogne u ime dobrobiti zemlje”, rekao je Bazil el Baz, savetnik predsedničkog kandidata Ahmeda Šafika.

Pored potencijalno eksplozivnog spora u vezi sa ishodom izbora, došla je i vest o kritičnom zdrastvenom stanju svrgnutog, 91. godišnjeg Hosnija Mubaraka. Bezbednosni funkcioneri su juče saopštili da je Mubarak u komi, odnosno priključen na aparat za veštačko održavanje života, ali da mu još funkcionišu srce i drugi vitalni organi. On je prebačen u bolnicu zbog pretrpljenog moždanog udara.
XS
SM
MD
LG