Linkovi

Ko je Mohamed Morsi?


Novoizabrani predsednik Egipta Mohamed Morsi
Novoizabrani predsednik Egipta Mohamed Morsi

Mohamed Morsi, iz egipatskog Muslimanskog bratstva, prvi je slobodno izabrani predsednik u istoriji zemlje.

Novinarka Glasa Amerike, Elizabet Arot, provela je na početku kampanje dan sa islamističkim liderom u njegovom selu, daleko od predsedničke palate.

Pre svega nekoliko meseci, pomisao da će Mohamed Morsi da postane prvi egipatski lider posle revolucije, bila je u najmanju ruku vrlo daleko. Ali u njegovom rodnom selu Edva, niko nije sumnjao da čovek iz njihovog mesta može da dođe na vrh. Morsi sa meštanima deli svoje skromno poreklo:

„Mi se ovde ne rađamo sa zlatnom kašikom u ustima. Moj otac je argatovao i znojio se i imao je običaj da me povede na svoj posao na magarcu.“

Iako Morsi možda nema harizmu pred masom ljudi, njegova supruga Nagla Ali kaže da je istina sasvim drugačija:

„Ne mogu da kažem da je komedijaš, ali ima osećaj za humor i zabavu. Ozbiljan je u ozbiljnim situacijama, ali u opuštenim trenucima vrlo zabavan.“

Morsi deluje opuštenije u krugu porodice i prijatelja. Inženjer obrazovan u Sjedinjenim Državama, čija su deca američki državljani, može čak i političku nezgodu da pretvori u šalu:

„Ovde je postojbina Egipćana, delta Nila, tako da je bolje da govorimo arapski. Ako me čuju, mogli bi da se naljute. Naravno, razumete situaciju.“

Ali Morsijevi suparnici kažu da nema ničeg zabavnog u pogledu predsednika iz Bratstva. Morsi predvodi njegovo politički otvorenije krilo, ali nije mnogo učinio da umanji strepnje hrišćana i žena. Nagla Ali kaže da istinski islam prihvata vernike svih vera i pokušava da odagna pomisao da bi žene trebalo da budu potčinjene. Priseća se kako joj je suprug pre 30 godina govorio da treba da pristupi Bratstvu.

„Rekla sam mu da to nije problem, da u ime Alaha možemo da krenemo i tim putem,“ kaže Morsijeva supruga Nagla.

Morsijevi saveznici kažu da će mu za uspeh biti potrebna takva vrsta savetovanja i saradnje. Među njima je i bivši predsednički kandidat Abdulah al-Ašal:

„On bi kao predsednik trebalo da bude kišobran koji pokriva i sve druge, koji nisu pristupili Muslimanskom bratstvu.“

Ipak, pojedini veruju da Bratstvo, bez obzira na Morsijeva obećanja, nije organizacija koja može da se prilagođava. Politički sociolog Said Sadek podseća na simbole na zastavi organizacije:

„Imaju mačeve. Ne bih rekao da je mač na zastavi za sečenje kolača.“

Nagla Ali kaže da ta vrsta razmišljanja predstavlja pogrešno tumačenje islama. Ona ističe da će njen suprug biti sluga svih Egipćana. Podseća na starog kalifa koji je bio čuven po tome što je prema svima bio pravičan:

„Naš gospodar Omar Ibn El Katab je imao običaj da kaže da će on biti odgovoran čak i ako se neka kamila saplete na Levantu.“

Ali bez Ustava, uz još nedefinisanu predsedničku ulogu, moguće je da prvi krupan Morsijev izazov bude da pre svega razluči šta će biti njegova odgovornost.
XS
SM
MD
LG